Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Fapt divers De ce luna februarie are mai putine zile. Explicatia pe care putini o cunosc

De ce luna februarie are mai putine zile. Explicatia pe care putini o cunosc

Un articol de: Maria Zărnescu - 23 Feb 2021, 12:30
De ce luna februarie are mai putine zile. Explicatia pe care putini o cunosc FOTO: Pixabay.com Fapt divers

Luna februarie este cu siguranță cea mai deosebită din an. Este cea mai scurtă din an, spre deosebire de celelalte 11 care au fie 30 fie 31 de zile, iar cei care știu istoria acesteia sunt cu siguranță puțini. Luna februarie are cele mai puține zile. În mod normal, luna februarie are în calendar 28 de zile, iar o dată la 4 ani, 29 de zile.

Povestea lunii februarie începe cu foarte mult timp în urmă, în vremea romanilor, când februarie era considerată ultima lună din an.

 

De ce luna februarie are cele mai puține zile

 

Despre primul calendar folosit, calendarul roman nu se cunosc prea multe detalii. Începând cu mijlocul secolului VIII î.d.Hr., romanii au folosit un calendar ce avea doar 10 luni, martie fiind prima dintre ele, iar decembrie ultima. Potrivit Digi24, era vorba despre un calendar mai complicat, calculcat pe fazele Lunii.

În secolul al VII-lea î.d.Hr. s-au mai adăugat încă două luni, ianuarie și februarie, iar din anul 46 î.d.Hr. un grup de astonomi din Alexandria a lucrat, sub supravegherea lui Sosigene, la un nou calendar.

Acesta era bazat pe mișcarea Soarelui în curs de un an. Astfel, anul a fost împărțit în 365 de zile, într-un ciclu fiind 3 ani de câte 365 de zile și cel de-al patrulea de 366 de zile, cel din urmă fiind an bisect, reprezentând anul în care luna februarie are 29 de zile. Noul calendar iulian a intrat în vigoare la 1 ianuarie 45 î.d.Hr. și s-a remarcat prin simplitatea sa.

Calendarul iulian a adus, totuși, o serie de dificultăți. Anul iulian nu se mai sincroniza cu anul tropic, iar astfel, punerea în concordanță a sărbătorilor religioase precum Paștele și a echinocțiului de primăvară nu au mai fost posibile.

Astfel, următorul calendar utilizat a fost calendarul gregorian. El a apărut în cea de-a doua jumătate a secolului al XVI-lea, când Papa Grigore a decis reforma calendarului iulian.Cine este bărbatul de 68 de ani, din Onești, care a sechestrat și apoi a ucis doi muncitori, pe balconul locuinței sale. Criminalul a sunat chiar el la 112

La acel moment, el a desemnat o comisie bazată pe astronomi și teologi care să reformeze calendarul iulian. Proiectul câștigător a fost cel al lui Luigi Lilo, fiind un calendar solar, bazat pe 365 de zile, împărțite în 12 luni. Fiecare avea o lungime neregulată, fiind astfel luni cu 30 de zile, 31 de zile și februarie cu 28 sau 29 de zile.

În calendarul gregorian, zilele anului au fost împărțite în săptămâni de câte 7 zile, săptămânile fiind numerotate de la 1 la 52 sau 53, potrivit sursei citate mai sus. El a fost numit „gregorian” după Papa Grigore, iar treptat a fost introdus în mai multe țări din lume, începând cu cele catolice.

 

Vedete care își serbează ziua la data de 29 februarie

 

Dacă pentru unii anul bisect este doar o curiozitate, pentru alții poate fi o adevărată problemă. Așa cum era normal, mai multe persoane sunt născute în ziua de 29 februarie. Fiind o lună scurtă, aceștia nu apucă să își serbeze ziua de naștere decât o dată la 4 ani, atunci când în calendar există și data de 29. 02.

Printre vedetele care își serbează ziua la data de 29 februarie se numără cântărețul Khaled, dar și rapperul american Ja Rule, actrița franceză Michele Morgan dar și starul american James Mitchell.

Citeşte mai multe despre:   an bisect,   luna februarie