Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Fapt divers De ce se schimbă ora de două ori pe an. Motivele pentru care a fost luată această decizie

De ce se schimbă ora de două ori pe an. Motivele pentru care a fost luată această decizie

Un articol de: Traian Avarvarei - 05 Oct 2020, 12:49
De ce se schimbă ora de două ori pe an. Motivele pentru care a fost luată această decizie Fapt divers

Așa cum știm cu toții, schimbarea orei se face de două ori pe an, în lunile Martie și Octombrie. În luna Martie, atunci când se trece la oră de vară, ceasul se da cu o oră înainte iar în luna Octombrie această oră reapare, ceasul fiind dat cu o oră în urmă. Puțini cunosc insă motivele schimbării orei.
 

 


Motivele pentru care oră se schimbă de două ori pe an

 DTS (Daylight Saving Time) sau oră de vară, a apărut din necesitatea omenirii de a se bucură mai mult de lumina și căldură pe care le dădea soarele vară. Dând ceasul cu o oră înainte în martie, ne putem bucură de mai multă lumina pentru a realiză toate activitățile de dimineață până seară iar în luna noiembrie revenim la timpul standard, potrivit oraexacta.eu

Introducerea orei de vară s-a născut că o necesitate de război, în timpul primei conflagrații mondiale. Germania si Austro-Ungaria au fost primele tări care au introdus acest sistem, începând cu 30 aprilie 1916, în scopul economisirii rezervelor de cărbune necesare producției de război.

Anunțul oficial în acest sens prevedea că ziua de 1 mai 1916 începe la oră 11 a zilei de 30 aprilie iar ziua de 30 septembrie se va sfârși la o oră după miezul nopții.
SUA au pus în practică regulile cu doua ore exacte in luna martie 1918, în timpul Primului Război Mondial. Această a fost adoptată că o măsură temporară de război, destinată redirecționării unor cantități mai mari de cărbune pentru armată, în detrimentul  utilizatorilor casnici, menținând locuințele nelocuite mai mult timp și reducând astfel nevoile de încălzire și iluminare.

Puterile Antantei au adoptat această reglementare un an mai târziu, în 1917. Acest fapt a făcut că si Romania să adopte pentru prima dată oră de vară în 1917.
În România, oră de vară a fost introdusă pentru prima dată in 1917, în timpul Primului Război Mondial. Referitor la acest aspect, regina Maria nota în jurnalul său, la 5/18 iulie 1917:

"De azi se schimbă oră – se dă înainte, oră șapte e deja oră opt și așa mai departe. A trebuit să o facem pentru că rușii așa procedează, că să evităm confuziile – motivul e economia la electricitate. La început va pricinui totuși incurcături, fără indoială", nota Regina Maria.

Oră de Iarna este o denumire generică pentru revenirea timpului de la ora de vară, adică “daylight saving time” sau adaptarea timpului după lumina zilei, care începe mai devreme, și asftel se face o economie, datorită luminii naturale din diminețile de vară.

Trecerea la Ora de Iarnă, se face în ultima Duminică din luna Octombrie, când ceasul se reglează cu o oră în urmă, adică oră 2 va deveni oră 1.

Nu toate țările de pe glob acceptă sitemul orar al orei de iarnă și al orei de vară, astfel, ele nu trebuie să-și “schimbe ceasul” de două ori pe an.Veste de ULTIMĂ ORĂ despre Corina Chiriac. S-a întâmplat chiar AZI

Din momentul intrării în vigoare a orei de iarnă, diminețile vor fi mai luminoase, iar serile mai întunecoase, potrivit Wikipedia. De fapt, oră oficială este “ora de iarna”, doar că pentru a profită de diminețile luminoase și pentru a economisii energie cu lumina, s-a introdus în 1907 ideea schimbaii orei la inceutul lunii Martie. Astfel, în luna Octombrie se revine la ora oficială de iarnă.
 Comisia Europeană propune renunțarea la schimbarea orei

 Cu toate că cei de la Comisia Europeană au propus renunțarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa, încă nu s-a luat o decizie oficială. Însă, Ministerul Sănătății din România susține această idee, tocmai din cauza efectelor negative pe care această schimbare le produce în corpul uman.

Conform ultimelor informații, statele membre pot luă oficial această decizie începând cu anul viitor 2021. Inițial, anunțul trebuia să fie făcut până în luna aprilie 2020, dar pandemia a dat toate planurile peste cap. Trecerea la oră de iarnă este momentul în care noaptea devine mai lungă și ziua devine mai scurtă.

Anul acesta, trecerea la oră de iarnă se face in noaptea de 24 spre 25 octombrie. În ultimul wekend din luna, oră 4:00 va deveni oră 3:00. Medicii susțin că schimbarea orei ne poate afecta serios organismul. Copiii și vârstnici resimt

Citeşte mai multe despre:   ora de vara,   ora de iarna