Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Fapt divers Eclipsă de Lună. Pe ce zone de pe glob va fi vizibil fenomenul astronomic din seara aceasta

Eclipsă de Lună. Pe ce zone de pe glob va fi vizibil fenomenul astronomic din seara aceasta

Un articol de: Traian Avarvarei - 29 Noi 2020, 07:00
Eclipsă de Lună. Pe ce zone de pe glob va fi vizibil fenomenul astronomic din seara aceasta Fapt divers

O eclipsă de Lună prin penumbră va avea loc la 30 noiembrie 2020. Este cea de a patra eclipsă de Lună de anul acesta. Fenomenul astronomic va putea fi văzut din mare parte a Europei, mare parte a Asiei, Australia, America de Nord, America de Sud, Oceanul Pacific.


 

Eclipsă de Lună în data de 30 noiembrie 2020. De unde va putea fi văzută


 

Fenomenul va fi complet vizibil din America de Nord, dar se va putea vedea și din mare parte a Europei, Asiei sau Asutralia.

Eclipsa de luna pe 30 noiembrie 2020

Foto: Wikipedia / Imaginea Pământului văzut de pe Lună, în momentul fazei maxime a eclipsei.

 

Eclipsa de Lună din 30 noiembrie 2020 face parte din ciclul Saros 116. Sarosul este o perioadă de 6.585,32 de zile, adică 18 ani, 10 sau 11 zile şi 8 ore.

o eclipsă nu se poate produce decât atunci când cele trei corpuri cereşti (Soare, Lună, Pământ) sunt aproape aliniate. Această condiţie nu este realizată decât atunci când fazele de Lună plină sau Lună nouă se produc aproape de ecliptică, adică în apropierea unuia dintre cele două noduri ale orbitei lunare. Perioada dintre două treceri succesive la acelaşi nod este dat de luna draconică, 27,21 de zile. Combinaţia acestor două perioade produce condiţii propice unei eclipse la fiecare 5 sau 6 luni. Totuşi, pentru ca două eclipse să aibă aceeaşi aparenţă şi durată, distanţele dintre Pământ şi Lună, şi dintre Pământ şi Soare trebuie să fie aceleaşi în cele două cazuri. Perioada necesară Lunii pentru a orbita Pământul o dată şi pentru a reveni la aceeaşi distanţă este dată de luna anomalistică, 27,55 de zile.A stat în casă cu un coif vechi de 2500 ani, găsit în Siret. Apoi, mascaţii i-au bătut la uşă şi i-au spus ce e coiful, de fapt. A "îngheţat" !

După un Saros Luna a terminat aproximativ un număr întreg de luni sinodice (223), draconice (242) şi anomalistice (239), iar geometria Pământ-Soare-Lună este aproape identică: Luna prezintă aceeaşi fază, se situează în acelaşi nod şi la aceeaşi distanţă de Pământ. În afară de aceasta, cum Sarosul este aproximativ de 18 ani, Pământul este aproape la aceeaşi distanţă de Soare şi este înclinat în aproape aceeaşi orientare. Dacă data unei eclipse este cunoscută, atunci o eclipsă aproape identică se va produce un Saros mai târziu.

Un Saros nu este un număr întreg de zile, ci cuprinde un interval rezidual de 8 ore (⅓ de zi). Din cauza rotaţiei Pământului, acest interval conduce la un decalaj de circa 120° spre vest între două eclipse distante de un Saros. Totuşi, după trei Sarosuri, o eclipsă se produce la aceeaşi oră locală. Această perioadă de trei Sarosuri (19.756 de zile, adică 54 de ani şi o lună) este denumită exeligmos, potrivit Wikipedia.

Între două eclipse despărţite de un Saros, se produc vreo patruzeci de alte eclipse, dar cu o geometrie diferită.

Amintim că anul acesta au fost patru eclipse de Lună. Din România s-au putut vedea bine trei dintre ele: Eclipsa de Lună prin penumbră din 10/11 ianuarie, cea din 5/6 iunie și fenomenul astronomic similar din 5/6 iulie 2020.


 

Cea mai veche eclipsă de Lună consemnată a avut loc în anul 3450 î.Hr.


 

De când s-a format Luna, în urmă cu aproximativ 4,5 miliarde de ani, ea se îndepărtează de planeta noastră - circa 4 centimetri în fiecare an. În perioada de rotaţie a satelitului în jurul Pământului, care durează aproximativ 29 de zile şi jumătate, se disting patru faze: Lună Nouă, Primul Pătrar, Lună Plină, Ultimul Pătrar.

Eclipsa de Lună se produce atunci când Luna, în mișcarea ei în jurul Pământului, intră în umbra acestuia. Fenomenul are loc de cel puțin două ori pe an, când razele solare sunt împiedicate de către Pământ să ajungă la Lună. 

Dacă Luna trece doar prin partea externă a umbrei, prin penumbră, fenomenul se numește eclipsă de Lună prin penumbră. Aceasta nu produce modificări semnificative asupra astrului, deci nu se întunecă.

 

Citeşte mai multe despre:   eclipsă de lună,   eclipsă de lună,   eclipsa 2020