Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Fapt divers Inima unui primar, descoperită sub o fântână, într-o cutie de zinc! Oamenii sunt uluiţi... (FOTO)

Inima unui primar, descoperită sub o fântână, într-o cutie de zinc! Oamenii sunt uluiţi... (FOTO)

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 03 Sep 2020, 14:14
Inima unui primar, descoperită sub o fântână, într-o cutie de zinc! Oamenii sunt uluiţi... (FOTO) Galerie foto (4) Fapt divers

Locuitorii oraşului belgian Verviers au aflat că stupoare că inima unui fost primar al urbei îşi ducea veşnica odihnă, separat de edil, sub o fântână monument din centrul urbei.

Ineditul artefact a fost descoperită de constructorii care renovau în zonă. Aceştia au dat de o casetă îngropată sub monument. Inima era sigilată într-un borcan cu alcool în interiorul unei mici cutii din zinc, scrie BBC.

O gravură inscripționată pe casetă denotă că inima primarului Pierre David a fost plasată solemn în interiorul monumentului la 25 iunie 1883.

O legendă urbană a devenit realitate

Consilierul pentru lucrări publice din Verviers, Maxime Degey, a declarat că „o legendă urbană a devenit realitate: caseta se afla în partea superioară a fântânii, chiar lângă bustul lui Pierre David, în spatele unei pietre îndepărtate în timpul renovării fântânii” .

Acesta a mai spus că descoperirea constructorilor a avut loc pe 20 august, iar caseta cu inima fostului edil este „într-o stare cu adevărat impecabilă”.

Primarul Pierre David a murit în toamna anului 1839, la vârsta de 68 de ani, în timp ce lucra la grădina sa.

Autoritățile orașului au lansat o strângere de fonduri pentru ridicarea unui monument în onoarea sa și, cu acordul familiei sale, chirurgii i-au îndepărtat inima, astfel încât să poată fi îngropată în edificiul comemorativ.

A durat însă decenii până când orașul a strâns destui bani pentru a ridica un monument corespunzător.Se reduce vârsta de pensionare? Vești bune pentru români

Între timp, au existat și dezbateri cu privire la cel mai bun de a onora memoria fostului primar al orașului. Până la urmă a fost ridicată Fântâna David la Place Verte dar oamenii au uitat peste ani de caseta din interior.

Acum, inima fostului edil a ajuns la Muzeul de Arte Frumoase al orașului.

Cine a fost Pierre David

Pierre David a trăit în tumultoasa perioadă a începului de secol XIX când Belgia şi-a obţinut independenţa faţă de Franţa (1830). Prima dată a fost primar între anii 1800-1808, sub administraţia franceză. Ulterior obţinerii independenţei, oamenii şi l-au dorit din nou ca edil pentru că oraşul era în haos iar Pierre David un nume cu autoritate. De numele său este legată şi realizarea primului serviciu de pompieri ai oraşului, o inovaţie rară la nivelul anului 1802.