Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Fapt divers Mâine este Sfântul Andrei. Tradiții, obiceiuri și superstiții legate de această sărbătoare ortodoxă

Mâine este Sfântul Andrei. Tradiții, obiceiuri și superstiții legate de această sărbătoare ortodoxă

Un articol de: Traian Avarvarei - 29 Noi 2020, 10:00
Mâine este Sfântul Andrei. Tradiții, obiceiuri și superstiții legate de această sărbătoare ortodoxă Fapt divers

 Creștin ortodocșii îl sărbătoresc mâine, 30 noiembrie, pe Sfântul Andrei, creștinatorul neamului românesc, el fiind numit "Cel dintâi chemat", pentru că a răspuns primul chemării lui Hristos la apostolat. 
 Noaptea dinaintea Sfântului Andrei este una specială. Este noaptea în care creștinii cred că apăr strigoii, în care se fac farmece, se află cum va fi vremea pentru anul viitor sau în care fețele își visează ursitul. 
  

 

 Tradiții, superstiții și obiceiuri de Sfântul Andrei 
 

 
  
 Data de 30 noiembrie este extrem de importantă pentru ortodocșii de pretutindeni, care țin în această zi praznicul Sfantului Apostol Andrei.  

În popor, noaptea de Sfântul Andrei este un fel de Halloween al românilor, însoțită de foarte multe tradiții și superstiții. Conform oamenilor, în această seară spiritele ies în lume, lupii vorbesc cu grăi omenesc în tmp ce oamenii se apăra de toate cele rele cu ajutorul vrăjilor și a usturoiului. 
 Există foarte multe obiceiuri și superstiții legate de Sfantul Andrei. Marea majoritate au de-a face cu revoltă, cu măritișul și cu protecția oamenilor împotrivă spiritelor rele care în această seară bântuie alături de cei vii. 
  
Oamenii mai superstițioși sunt de părere că în noaptea Sfântului Andrei lupii încep a vorbi cu grăi de om, spunând lucruri de-a dreptul înfiorătoare. Mai mult, cei care au nenorocul de a fi atacați de acești lupi în această noapte se vor transformă în vârcolaci, potrivit calendarulortodox.ro.

Tot în această noapte, oamenii pun în apa crenguțe din copaci și dacă înfloresc până la Crăciun, înseamnă că vor avea un an bogat. Tot acum se pune grâu în farfurii, tot pentru a află cât de bun va fi anul familiei. 

De asemenea, în unele zone se pun 12 cepe în mici vase. Cele 12 cepe reprezintă lunile anului. Acestea sunt lăsate în vase până la Crăciun, când se află cum va fi vremea anul următor. Cepe stricate arată că lunile respective vor fi ploioase, cele încolțite indică lunile cu bogăție. Se mai spune că dacă în această noapte este senin și cald, iarnă va fi una blândă. În schimb, ne va aștepta o iarnă cu troiene, dacă în această noapte plouă sau ninge. 
  
 Se mai spune în popor că fețele își pot vedea ursitul în oglindă dacă se așază în această noapte între două oglinzi ținând o lumânare în mână. 

 

 

Cea mai puternică rugăciune către Sfântul Andrei


 

 Tunelul secret de sub Palatul lui Gigi Becali. E incredibil unde duce. Era folosit şi de Carol al II-lea

În numele Tatălui, și Fiului, și Sfântului Duh, Domnului să ne rugăm!

Doamne Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis şi s-a făcut făptura, nu întoarce dumnezeiasca Ta faţă de la noi cei păcătoşi, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică şi înfricoşătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre pe care în toată ziua, cu nesocotinţă, în chip nenumărat le săvârşim. Noi suntem păcătoşi şi pătimaşi, netrebnici şi plini de răutate, iar Tu eşti izvorul vieţii şi al milostivirii.

Nu ne lăsa, Doamne, nu trece rugăciunea noastră, a păcătoşilor, nici nu răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci, pentru că nu suntem vrednici a câştiga prin sârguinţa cea de toate zilele milostivirea Ta, dăruieşte-ne-o Tu, Doamne, ca un preamilostiv.

Pentru rugăciunile Apostolului Tău Andrei, dăruieşte-ne nouă sănătate şi viaţă ferită de toată răutatea. Pentru pomenirea lui cea de azi ne întăreşte cu darul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor noastre, cu bucurie să lăudăm prăznuirea lui şi să slăvim preasfânt numele Tău, în vecii vecilor. Amin”

Această rugăciune vă ferește de necazuri și vă apără casa și familia de primejdii. Ar fi, de asemenea, foarte bine să mergeți pe 30 noiembrie la biserică, dacă nu o faceți în mod curent, să vă rugați la icoana Sfântului Apostol Andrei pentru ocrotire, sănătate și noroc. Dar numai dacă simțiți cu adevărat asta și aveți credință în cele sfinte.

Citeşte mai multe despre:   Sfantul Andrei,   tradiții ,   traditii si superstitii,   sarbatoare