Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Fapt divers Moșii de toamnă 2020. Ce tradiții și obiceiuri au românii în această zi

Moșii de toamnă 2020. Ce tradiții și obiceiuri au românii în această zi

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 30 Oct 2020, 08:00
Moșii de toamnă 2020. Ce tradiții și obiceiuri au românii în această zi Fapt divers

Moşii de toamnă sau Sâmbăta Morţilor reprezintă o sărbătoare extrem de importantă pentru români. În acest an, în Biserică Ortodoxă, pomenirea tuturor celor trecuți la cele veșnice, slujbă cunoscută în popor sub denumirea de Moșii de toamnă are loc pe 31 octombrie 2020, conform crestinortodox.ro.

În această zi, au loc slujbe, se împart pachete cu mâncare celor săraci și se aprind lumânări. Tradiţia spune că este bine să fim împăcaţi cu toţi oamenii, să fim îmbrăcaţi curat, iar femeile să aibă capul acoperit. De asemenea, în această zi nu este bine să spălăm haine sau să muncim.

 

 

Tradiții și obiceiuri

 

În zilele de Moşi, câte un membru din fiecare familie merge la biserică cu colivă, o sticlă de vin şi aprinde două lumânări.

În ziua de Moşi se săvârşeşte Sfânta Liturghie. Preotul scoate din prescura miridele pentru morţi şi le aşază sub Sfântul Agneţ, rostind numele morţilor de pe pomelnicele ce i-au fost aduse. În cadrul Sfintei Liturghii, Agneţul se preface în Trupul şi Sângele Domnului. 

În această zi, creştinii ortodocşi se roagă pentru cei morţi crezând că, prin rugăciuni, sufletul va ajunge la Judecata Universală într-o stare mai bună decat aceea cu care s-a despărţit de trup. În ziua acestei prăznuiri, care se desfăşoară în biserici şi ecoul ei ajunge la porţile cerului, este esenţială prezenţa noastră la slujbă, cu credinţă şi în deplină linişte.

Totodată, creştinii aduc spre slujire şi daruri de mâncare, băutură şi chiar haine sau obiecte preferate de cei adormiţi, iar aceste jertfe aduse pentru a fi sfințite însoțesc rugăciunea rostită de preoții slujitori.LOVITURĂ pentru Pro TV! Încă o vedetă are COVID-19

Se mai spune că cine respectă tradiţiile de moşii de toamnă, va avea noroc şi sănătate în lunile următoare.

Ofrandele sunt de ajutor celor adormiţi pentru iertarea păcatelor. Cei care au posibilitatea, este bine să împartă şi câte patru sau şase pacheţele care să conţină şi măsline, asemănate de Hristos cu sufletul omului.

 

 

Ce nu e bine să faci în această zi:

 

1. Nu uita să îi serveşti pe cei care trec pragul casei tale cu vin şi colivă, în cinstea persoanelor care s-au dus dintre noi. Coliva trebuie sa fie făcută din boabe de grâu, semnificând trupul celui adormit.

2. Nu e bine să speli haine în această zi şi nici să depui alte munci. În această zi, spiritele celor plecaţi coboară printre noi pentru a fi împreună cu cei dragi, iar dacă noi suntem ocupati şi îi ignorăm, aceştia se vor supăra şi ne vor bântui toată viaţa.

3. Nu ai voie să ceri bani împrumut în această zi. Se spune că banii împrumutati vor fi folosiţi pentru pagubele materiale şi pentru medicamente.

Citeşte mai multe despre:   mosii de toamna 2020 obiceiuri romani