Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Fapt divers Postul Sfintei Marii. Se fac sau nu nunţi şi botezuri în Postul Adormirii Maicii Domnului

Postul Sfintei Marii. Se fac sau nu nunţi şi botezuri în Postul Adormirii Maicii Domnului

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 04 Aug 2020, 18:24
Postul Sfintei Marii. Se fac sau nu nunţi şi botezuri în Postul Adormirii Maicii Domnului Fapt divers

În perioada 31 iulie - 14 august, pe durata postului Sfintei Marii, Biserica Ortodoxă a instituit unele restricţii care vizează nu numai abţinerea de la alimente, dar şi de la distracţii.

În această perioadă nu se săvârşesc cununii religioase şi nici botezuri, în ideea că petrecerile de după sunt interzise în post. Se pot face însă excepţii dacă e o situaţie de urgenţă şi preotul acceptă să săvârşească aceste taine în perioada postului. 

 

Credincioşii creştin ortodocşi nu fac nuntă în postul Sfintei Marii

În biserica ortodoxă nunţile sunt interzise în zilele de post şi în posturile de peste an, precum şi în ajunul şi în zilele praznicelor împărăteşti (1-2 februarie; 27-28 mai; 6-8 iunie; 15 august; 13-14 septembrie), scrie doxologia.ro. De asemenea, nu se fac nunţi în perioada dintre Crăciun şi Bobotează (25 decembrie - 6 ianuarie).  

 

Se poate face botez în Postul Sfintei Marii?

Cu excepția cazurilor de urgență când botezul poate fi făcut imediat după naștere (dacă starea de sănătate a copilului este precară), botezul trebuie programat după cea de-a patruzecea zi de la naștere, astfel încât și mama să poată participa. Botezul ca săvârşire a tainei religioase nu este interzis de biserică în post, ci petrecerea de după. 

Sunt mulți preoți care permit botezul în timpul postului și dau dezlegare. Aşadar, se poate ține slujba botezului în timpul oricărui post din an, cât timp nu are loc și o petrecere după ieșirea din biserică. Dacă nu se cuvine să petrecem în timpul postului, evenimentul va cuprinde în acest caz doar slujba de botez.

 

15 august - Adormirea Maicii Domnului

Sfânta Maria Mare (Adormirea Maicii Domnului) este prăznuită în fiecare an la 15 august, creştinii ortodocşi comemorând moartea şi învierea Fecioarei Maria. 

Adormirea Maicii Domnului este cea mai veche sărbătoare închinată Sfintei Fecioare Maria. Potrivit Bibliei, Fecioară Maria a fost înştiinţată de un înger de trecerea ei la cele veşnice. Apostolii, aflaţi în acel moment în diferite zone ale lumii, au fost aduşi pe nori pentru a fi prezenţi la acest eveniment. Apostolul Toma nu a fost prezent la înmormântare, el ajungând trei zile mai târziu. Întristat, a cerut să se deschidă mormântul, pentru a săruta mâinile Născătoarei de Dumnezeu, dar intrând, l-a găsit gol. 

Adormirea Maicii Domnului se regăseşte şi în calendarul catolic, sub denumirea de „Ridicarea la cer a Fecioarei Maria”.NEWS ALERT! Fanii lui au primit vestea ca pe un mare ŞOC! A MURIT din cauza noului CORONAVIRUS

În România există numeroase biserici care poartă hramul „Adormirii Maicii Domnului”, locuri unde credincioşii se adună la slujbă. Unul dintre cele mai cunoscute pelerinaje din România este cel de la mănăstirea Nicula unde se află o icoană a Maicii Domnului despre care se spune că este făcătoare de minuni.