Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Fapt divers „Rapel”, cel mai căutat cuvânt din luna februarie, pe platforma Dexonline.ro. Ce înseamnă și de unde provine

„Rapel”, cel mai căutat cuvânt din luna februarie, pe platforma Dexonline.ro. Ce înseamnă și de unde provine

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 11 Feb 2021, 00:02
„Rapel”, cel mai căutat cuvânt din luna februarie, pe platforma Dexonline.ro. Ce înseamnă și de unde provine Foto: Pixabay.com Fapt divers

De la începutul lunii februarie, cuvântul „rapel” a fost căutat de minim 890 de ori pe zi, devenind astfel cel mai căutat cuvânt al lunii de pe platformă. Potrivit Digi24, interesul pentru termen a crescut în ultimele luni, comparativ cu anii trecuți.

 

Ce înseamnă „rapel

 

Cel mai căutat cuvând pe Dexonline, în februarie, în condițiile în care până acum au trecut doar 10 din cea de-a două lună a anului este cuvântul „rapel”. El este asocitat și folosit în prezent în România în contextul vaccinării populației anti-COVID, cu un ser ce se administerează în două doze, cea din urmă fiind denumită „rapel”.

„A două doză pe care o vom face şi care se numeşte doză de rapel, doză de amintire, doză de reintărire, este o doză care pune în funcţiune ceea ce noi numim memorie imună. Practic, rapelul întăreşte memoria imună a organismului, de aceea şi la bebeluşi facem în primul an de viaţă mai multe doze de vaccin în aşa fel încât organismul acestuia să preia informaţia, să producă anticorpi împotriva unei anumite boli”, a spus doctorul Valeria Herdea, potrivit Digi24.

 

În Dexonline.ro, cuvântul rapel mai are și alte semnificații:

1. Readucere a unei piese sau a unui sistem tehnic în poziția inițială, sub acțiunea greutății proprii ori a unor forțe elastice.

2. (Med.) Revaccinare a unei persoane vaccinate în trecut, cu o cantitate mai mică de vaccin, pentru a-i întări și a-i prelungi imunitatea dată de vaccinarea inițială.

3. (În sintagma) Coborâre în rapel = coborâre, în alpinism, a unui perete abrupt printr-un sistem de coardă dublă.Gheorghe Moroșan, ucigaşul de la Oneşti, mărturie oribilă în faţa anchetatorilor. I-a şocat chiar şi pe cei mai experimentaţi criminalişti!

Citeşte mai multe despre:   rapel,   rapel vaccin