Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Fapt divers Rețetă de Paște: Sorin Bontea își dezvăluie toate secretele pentru cozonaci pufoși de casă (VIDEO)

Rețetă de Paște: Sorin Bontea își dezvăluie toate secretele pentru cozonaci pufoși de casă (VIDEO)

Un articol de: Beatris Ionita - 28 Apr 2021, 16:49
Rețetă de Paște: Sorin Bontea își dezvăluie toate secretele pentru cozonaci pufoși de casă (VIDEO) Fapt divers

Înainte de Paște, gospodinele dau testul suprem: pregătirea cozonacilor. Chiar dacă pe internetul circulă mii de rețete si sfaturi pentru cozonaci perfecți, chiar și cele mai experimentate bucătărese se tem că cea mai mică greșeală ar putea duce la o coptură eșuată.

În ajutorul celor care își doresc să pună pe masa de Paște un cozonac delicios, pufos, frumos crescut, făcut în casă, chef Sorin Bontea și-a dezvăluit rețeta care nu dă greș niciodată, dar și câteva sfaturi prețioase. 

 

Ingredientele necesare pentru rețeta de cozonac a lui Sorin Bontea

  • un kilogram de făină
  • 350 de grame de zahăr
  • opt gălbenușuri
  • coajă rasă de la o lămâie
  • coajă rasă de la o portocală
  • 50 de mililitri de ulei
  • o jumătate de linguriță de sare
  • 14 grame de drojdie uscată
  • o fiolă de esență de vanilie
  • un pachet de unt
  • un litru de lapte cu 3,5% grăsime
  • 150 de grame de zahăr
  • opt albușuri
  • 80 de grame de cacao
  • 250 de grame de nucă pisată
  • 25 de mililitri esență de rom

 

 Cum prepară bucătarul de la "Chefi la Cutițe" cozonacul de Paște 

 

Prepararea cozonacilor începe cu laptele. Se iau 400 de mililitri și se pun pe foc, la încălzit. În același timp, într-un bol suficient de mare, se amestecă toate ingredientele uscate – făina, drojdia, coaja de lămâie și cea de portocală. După ce se distribuie uniform, în mijlocul amestecului se face un „cuib”. Într-un vas separat, se amestecă bine gălbenușurile de ou cu sarea, apoi se topesc 150 de grame de unt. Se dizolvă zahărul în laptele cald, având grijă să amestecați constant până se topește complet. Esența de vanilie, ouăle amestecate cu sarea și laptele cu zahăr topit se adaugă în cuibul făcut în ingredientele uscate. Amestecați până aluatul se leagă. Uleiul și untul topit se amestecă într-un alt bol și se adaugă în aluat abia după ce acesta s-a omogenizat bine, dar nu odată ci treptat. Continuați să frământați până ce se încorporează total laptele și untul.

Secretul lui Sorin Bontea pentru un cozonac pufos este echivalentul unui antrenament cardio! Pentru un miez pufos și fraged, aluatul trebuie frământat de mai multe ori, pentru a-i da mai mult aer. Se lasă la crescut timp de o oră și jumătate, dar, la ficare 30 de minute, se mai frământă puțin și se împăturește la loc.

În timp ce aluatul crește, se prepară umplutura. Pentru asta, se bat albușurile spumă cu zahărul, până se ajunge la consistența de bezea. Se adaugă cacao, nucile și esența de rom. după ce crește, coca se înjumătățește, apoi fiecare jumătate se împarte și ea în două. Se întinde unul dintre sferturi în formă de dreptunghi. Se ia câte o pătrime din umplutură și se pune pe fiecare dreptunghi, apoi se rulează foaia, repetând ciclul si pentru celelalte trei bucăți de aluat.

După ce îi împletiți după preferință, cozonacii se pun într-o tavă unsă bine cu ulei. Înainte de a fi băgați în cuptor, se lasă la crescut, în tavă, încă 45 de minute. Se ung cu un amestec cu ou și lapte pe exterior și se bagă la cuptorul preîncălzit timp de 50 de minute, la 170 de grade Celsius.Gata, e oficial! Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea

 

Citeşte mai multe despre:   Chef Sorin Bontea,   reteța cozonac ,   reteța paste