Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Fapt divers România trece la ora de iarnă: Când se schimbă ora și cum ne afectează sănătatea

România trece la ora de iarnă: Când se schimbă ora și cum ne afectează sănătatea

Un articol de: Traian Avarvarei - 21 Oct 2020, 14:38
România trece la ora de iarnă: Când se schimbă ora și cum ne afectează sănătatea Fapt divers

România trece, în noaptea de sâmbătă spre duminică, 24 spre 25 octombrie 2020, la ora oficială de iarnă. Astfel, ora 4.00 va deveni ora 3.00, iar ziua de duminică va avea 25 de ore, fiind cea mai lungă zi din an.

Având în vedere că şi în ţările vecine trecerea de la ora de vară la ora Europei Orientale are loc tot în 25 octombrie, între staţiile de frontieră cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Bulgaria şi Ucraina trenurile vor circula după orarele din mersul de tren în vigoare.


 


 

Ce spun specialiștii despre schimbarea fusului orar


 


 

Specialiștii nu sunt de acord cu schimbarea fusului orar. Cadrele medicale sunt de părere că schimbarea orei ne poate afecta serios organismul. Ei susține că printre cei care resimt cel mai puternic această schimbare se numără atât copiii, cât și vârstnicii.

„Riscurile mai mari există la persoanele cu boli cronice. Acestea sunt și la depresivi, dar şi la persoanele în vârstă care sunt şi singure. Toate aceste categorii suportă mai greu trecerea la ora de iarnă pentru că preferă să rămână în situaţii cunoscute. Aici îndeplinirea sarcinilor zilnice devine un automatism. Această schimbare de oră vine aproape simultan cu frigul, lumina difuză sau culorile terne. Întâmpinaţi de toţi aceşti stimuli indivizii devin trişti, lipsiţi de vitalitate sau irascibili. În plus, se confruntă cu insomnie, cefalee sau vertij, dar şi cu modificarea apetitului. Nu în ultimul rând, persoanele respective dau dovadă de o capacitate mai mică de concentrare”, spune Keren Rosner, un psiholog renumit, conform Impact.ro.

Trecerea la ora de iarnă poate cauza insomnii, oboseală, anxietate și dureri de cap. Din acest motiv, cei de la Ministerul Sănătății din țara noastră au cerut în urmă cu câțiva ani, mai exact în 2018, să se renunțe la schimbarea orei. Sora ei tocmai se mutase în casă nouă, când a făcut o descoperire înfiorătoare în pivniță. „Să fugă imediat de acolo!” (FOTO)

De ce se schimbă ora 


 

De fapt, ora de iarnă este ora standard, iar sistemul orei de vară şi de iarnă presupune schimbarea orei în fiecare primăvară şi toamnă. În perioada orei de iarnă, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de două ore, față de trei, vară.

Echinocțiul de toamnă, debutul toamnei astronomice, vine cu mai puține ore de lumină, în timp ce noaptea devine mai lungă, până la solistitiul de iarnă, de pe 21 decembrie.

Această metodă a fost introdusă din anul 1932, pentru a profita de numărul de ore de lumina naturală a Soarelui și era de avantajoasă pentru cei care lucrau în agricultură. 

Comisia Europeană a propus renunţarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa, lăsând la alaegerea fiecrui stat decizia de a schimba ora sau nu. Este posibil să se renunța la practică din 2021.  

Citeşte mai multe despre:   ora de iarna,   octombrie