Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Fapt divers Românii îl sărbătoresc azi pe Sfântul Dumitru. Ce tradiții și obiceiuri există

Românii îl sărbătoresc azi pe Sfântul Dumitru. Ce tradiții și obiceiuri există

Un articol de: Beatris Ionita - 26 Oct 2020, 06:00
Românii îl sărbătoresc azi pe Sfântul Dumitru. Ce tradiții și obiceiuri există Sursa Foto: greekcitytimes.com Fapt divers

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, izvorâtorul de Mir, cunoscut în popor și ca Sfântul Dumitru, este prăznuit de către Biserica Ortodoxa in fiecare an pe 26 octombrie și este considerat patronul păstorilor și vestitorul iernii.

După hramul Sfintei Parascheva, sărbătoarea de Sfântul Dumitru este cel mai important eveniment religios al toamnei din calendarul creștin ortodox.

 

Cine a fost Sfântul Mare Mucenic Dimitrie

 

Mare Mucenic Dimitrie s-a născut în cetatea Solun, adică oraşul Salonic de astăzi și a trăit în timpul împăraţilor Diocleţian şi Maximian,  aproximativ 280-300 d.H.r. A fost fiul prefectului din Tesalonic, al cărui guvernator este considerat. 

 Acesta a fost întemnițat pentru că a mărturisit că este creştin, a fost întemniţat. În vremea aceea, creştinii erau trimişi ca pedeapsă să lupte cu gladiatorii.  Potrivit tradiţiei, Nestor - un tânăr creştin, cere binecuvântarea de la Sfântul Dimitrie să-l omoare pe Lie, gladiatorul favorit al împăratului, pentru a pune capăt luptelor sângeroase. Dimitrie îl va însemna cu  semnul sfintei cruci pe frunte şi îi va spune: "Du-te şi pe Lie îl vei birui, iar pe Hristos îl vei mărturisi". Prin rugăciunile Sfântului Dimitrie, Nestor reuşeşte să-l străpungă cu lancea pe Lie. La finalul acestei lupte, împăratul Maximian porunceşte ca lui Nestor să i se taie capul, iar Dimitrie să fie străpuns cu suliţele. Din trupul lui Dimitrie nu a curs sânge, ci mir tămăduitor de boli, de aceea a primit și numele de Izvoratorul de Mir

Moaștele Sfântului Dimitrie se află în Tesalonic, în biserica de pe locul martiriului său. 

 În prima duminică după sărbătoarea Sfântului Dimitrie, la Vecernie, este deschisă racla în care sunt prezente sfintele moaște.Aici, Mitropolitul scoate tava de sub sfintele moaște cu mir, care este amestecat cu ulei de la Sfantul Maslu și este dăruit credincioșilor bolnavi spre tămăduire.
 

 S-a ascuns sub pat ca să-i facă o surpriză iubitului. El a intrat în cameră, iar ea, de pe parchet, a trăit şocul cel mare

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Dumitru

 

La Sărbătoarea Sfântului Dumitru se usucă toate plantele şi căldura intră în pământ, făcând loc anotimpului friguros.
În Ajunul sărbatorii, se aprind focuri, numite focurile lui Sâmedru, peste care copiii sar și joacă în jurul lui până când văpaia se domoleşte. În popor se crede că pe cei mici acest ritual îi ferește de boli, iar pe cei tineri îi ajută să-și găsească jumătatea. 

 Se mai spune și că focul alungă fiarele dar şi morţii că vin și ei să se încălzească la aceste focuri. După ce acesta este stins, ţăranii aruncă un cărbune în grădină ca aceasta să primească putere de a rodi. 

În calendarul popular se serbează Moşii lui Sâmedru, cunoscuţi şi sub numele de Moşii de toamnă sau Moşii cei Mari, sâmbăta ce precede fiind cea mai mare Sâmbătă a morţilor de peste an. Cu această ocazie, femeile dau de pomană copiilor fructe uscate, mere, nuci, covrigi, iar în biserici se ţin slujbe speciale şi se împart merinde. În anumite zone ale țării, se împarte grâu fiert în lapte și colivă.

În această zi se taie coama cailor tineri, până la trei ani, pentru ca aceasta să crească lungă și frumoasă

În noaptea de Sânmedru, dacă este lună plină și senin, iarna va fi bună, iar de nu va fi luna plină, ci nor sau ploaie, este semn că iarna va fi grea și zăpezile mari.

În trecut, ciobanii obișnuiau să îşi pun cojocul în mijlocul oilor. Dacă pe el se așeza o oaie neagră,urma o iarnă blândă, iar dacă oaia era albă, iarna urma să fie grea. 

Gospodinele spun că varza trebuie pusă la murat după ziua Sfântului Dumitru ca să fie bună şi să reziste toată iarna.
Ziua Sfântului Dumitru mai era considerată, pe vremuri, ziua în care se tocmeau târguri şi vânzări, precum se şi stricau învoieli făcute pe timpul verii.

 

Ce nu ai voie să faci în ziua de Sfântul Dumitru

 

  • să nu folosești pieptănul ca să nu atragi necazuri și primejdii
  • să nu semeni usturoi după această sărbatoare, ca să nu ai parte de pagubă anul viitor
  • să nu rămâi cu datorii neplătite
  • orice înţelegere între ciobani şi stăpânii de drept ai oilor trebuie să înceteze până pe 26 octombrie
  • oamenii nu au voie să rămână trezi după miezul nopții, alfel  vor fi mahmuri tot anul
  • nu se spală haine şi nu se coase
  • nu se fac treburile casnice şi nici nu se prepară mâncare la cuptor
  • nu se lasă mizerie în curtea casei. Înainte de Sfântul Dumitru trebuie strânse toate deşeurile, crengile uscate şi frunzele din curte
Citeşte mai multe despre:   Sfantul Dumitru