Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Fapt divers Sfântul Dumitru. Legenda spune că românii află mâine cum le va fi iarna

Sfântul Dumitru. Legenda spune că românii află mâine cum le va fi iarna

Un articol de: Raluca Tindeche - 25 Oct 2020, 09:00
Sfântul Dumitru. Legenda spune că românii află mâine cum le va fi iarna Fapt divers

Sfântul Dumitru este sărbătorit pe data de 26 octombrie. Sărbătoarea este un eveniment important din calendarul creștin ortodox.

Ziua de 26 octombrie este o zi plină de tradiții. 

 

Cine a fost Sfântul Dumitru 

 

Sfântul Dimitrie era fiul voievodului cetății Tesalonicului. Acesta a fost botezat în taină de părinții săi, de frica cruntelor prigoane împotriva creștinilor.

Sfântul Dumitru era învățat de către părinții lui, în cămara cea ascunsă a palatului lor, tainele sfintei credințe și facerea de bine, potrivit Libertatea.ro. 

 

Tradiții și obiceiuri

 

Se mai spune că, de Sfântul Dumitru, căldura intră în pământ şi gerul începe să-şi arate colţii.A început să-și renveze casa, dar după ce a dărâmat un perete a încremenit. Ce a găsit acolo, i-a șocat pe toți (FOTO)

Potrivit obiceiurilor, se aprind focuri, peste care sar copii, pentru a fi sănătoşi tot anul. Focul are şi menirea de a alunga fiarele şi de a încălzi morţii. Apoi, ţăranii aruncă un cărbune în grădină, pentru ca aceasta să primească putere de a rodi.

 

Românii află cum le va fi iarna 

 

Pe 26 octombrie, conform tradiţiilor, ciobanii află cum va fi iarna. Aceştia îşi aşează cojocul în mijlocul oilor şi aşteaptă să vadă ce oaie se va aşeza pe el. Dacă se va culca o oaie neagră, iarna va fi bună, iar dacă se va culca o oaie albă, anotimpul rece va fi aspru.

Un alt mod de a afla cum va fi iarna este acela de a urmări mersul oilor în dimineaţa sărbătorii Sf. Dumitru.

Astfel, dacă dimineaţa se va trezi mai întâi o oaie albă, care va pleca spre sud, iarna va fi grea. Dacă se va trezi o oaie neagră şi va pleca spre nord, iarna va fi uşoară.

Mai mult, dacă de Sfântul Dumitru este vreme aspră, iarna va fi bună, iar de va fi vreme bună, toamna va fi lungă şi frumoasă. Dacă luna va fi plină şi cerul acoperit de nori, iarna va fi aspră, cu zăpezi mari.

 

Citeşte mai multe despre:   sfantul dumitru,   traditii,   obiceiuri