Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Fapt divers Cum faci acasă sirop de gutui. Extrem de delicios și cu numeroase beneficii pentru organism

Cum faci acasă sirop de gutui. Extrem de delicios și cu numeroase beneficii pentru organism

Un articol de: Maria Zărnescu - 03 Sep 2020, 20:30
Cum faci acasă sirop de gutui. Extrem de delicios și cu numeroase beneficii pentru organism FOTO: Pixabay.com Fapt divers

Siropul de gutui este un preparat delicios. Cu ajutorul lui îți poți încânta musafirii, dar și pe toți membrii familiei. Una dintre cele mai populare rețete ale acestui sezon este și extrem de ușor de preparat. Gospodinele au nevoie de doar câteva ingrediente pentru un sirop gustos.

Bunicii români pregăteau toamna siropul de gutui, o băutură răcoritoare, naturală și mai ales cu multe beneficii pentru organism. Acesta se poate servi pe toata durata anului, fie la mesele festive fie ca un suc răcoritor pentru zilele de weekend.

 

Cea mai bună rețetă de sirop de gutui

 

Siropul de gutui este o rețetă veche, cunoscută de toți bunicii. Băutura de sezon este una răcoritoare și plină de beneficii, dar mai ales delicioasă. Pentru prepararea siropului se folosesc: 1 kg de gutui, 1 litru de apă și 250 – 300 de gramde de zahăr, în funcție de gust.

Gutuile se curăță foarte bine cu un prosop de bucătărie, până când veți îndepărta tot puful. Apoi se spală cu apă rece și se decojec. Ulterior, tăiați fructele în felii subțiri și eliminați sâmburii, cotorul și codița.

Lăsați la fiert feliile de gutui, la foc mic, pentru aproximativ 50 – 60 de minute sau până când textura acestuia devine una groasă, în apă cu zahăr. Amestecul NU trebuie să dea în clocot.  La final, când siropul s-a îngroșat, se ia de pe foc și se lasă la răcit, la temperatura camerei.

După ce s-a răcit se strecoară bine, pentru a îndepărta bucățile de fructe. Odată strecurat, scusul se mai lasă la fiert aproximativ 30 - 40 de minute, până când dă în clocot. Se răcește la temperatura camerei, iar apoi se toarnă în sticle.

 Și-a anulat nunta, după ce a aflat un lucru TERIBIL despre partenerul său. În toți cei șapte ani de relație i-a ASCUNS asta

Beneficiile siropului de gutui

 

Sirpoul de gutui nu este doar extrem de gustos, ci are și câteva beneficii pentru sănătate. Fiind fructe bogate în vitaminele A, B și C, dar și cu un conținut ridicat de fibre. Astfel în gutui se regăsește și un conținut semnificativ de potasiu, cupru, seleniu, zinc, fosfor, calciu, fier și magneziu.

Mai mult decât atât, gutuile au un conținut scăzut de grăsimi vegetale. Siropul de gutui are rol antiinflamator, aceste fructe având un conținut important de vitamina C. Această contribuie la întărirea sistemului imunitar, dar și la tratarea inflamațiilor.

 

Sirop de gutui pentru tuse

 

O soluție naturală pentru a calma tusea ar putea fi și siropul de gutui, scrie Click.ro. Datorită mucilagiilor din compoziție, gutuile sunt o variantă eficientă în ameliorarea tusei, răgușelii și bronșitei. 

Potrivit sursei citate, se poate prepara un amestec bazat pe o infuzie de semințe. Folosiție o linguriță de semințe de gutui la o cană de apă de apă fierbinte. Puneți semințele în recipient și acoperiți-l cu o farfurie. Lăsați la infuzat pentru 10 minute.

 

Sirop de gutui pentru țuică

Siropul de gutui pentru țuică se prepară și mai ușor ca băutura clasică. Potrivit Adevărul, pentru un rachiu de gutui, este necesar inițial să se prepare un sirop. Acesta se va realizat într-o manieră simplă, iar doritorii nu au nevoie decât de câteva ingrediente: 1 kilogram de gutui coapte, 1 kilogram de zahăr, 1 litru de alcool dublu rafinat. 

Gutuile se taie în feli extrem de subțiri și se așează în damigeană. PEste ele se toarnă zahărul și se amestecă. Damigeana se lasă la loc întunecat și răcoros, precum o cămară sau un beci, timp de 2-3 zile, până când la fundul borcanului se depune un sirop celios și dulce. Peste acest amestec se adaugă alcoolul și se lasă la macerat pentru încă 10 - 11 zile.

 

Citeşte mai multe despre:   sirop de gutui