Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Fapt divers Tradiția mucenicilor care se mănâncă pe 9 martie. Ce reprezintă și de unde a pornit

Tradiția mucenicilor care se mănâncă pe 9 martie. Ce reprezintă și de unde a pornit

Un articol de: Raluca Tindeche - 09 Mar 2021, 16:26
Tradiția mucenicilor care se mănâncă pe 9 martie. Ce reprezintă și de unde a pornit Fapt divers

Pe 9 martie este sărbătoarea celor 40 de Sfinţi Mucenici, o zi care, în calendarul popular, marchează începutul anului agricol şi încheie capricioasele zile ale babelor.

 

Cine au fost Sfintii 40 de Mucenici

 

Sfinții 40 de mucenici din Sevastia au fost soldaţi români ucişi în Sevastia. Ei au pătimit în timpul persecuțiilor împotriva creștinilor, primind martiriul prin zdrobirea oaselor și apoi arderea trupurilor, în anul 320. Prăznuirea celor 40 de Sfinți Mucenici în Biserica Ortodoxă se face la 9 martie. 

Cei patruzeci de Sfinți Mucenici sunt: Chirion, Candid, Domnos, Isichie, Iraclie, Smaragd, Evnichie, Valent, Vivian, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ion, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetius, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Domițian, Gaiu, Leonte, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton, Aglaie, potrivit crestinortodox.ro.

 

De ce pregătim mucenici sau măcinici de 9 martie

 

Gospodinele pregătesc mucenici în forma cifrei opt, câte zile au pătimit cei 40 de Sfinţi. Aluatul este fiert în apă cu mirodenii şi nucă. În Muntenia, sunt numiţi "bradoşi".

De asemenea, mai sunt și mucenicii moldoveneşti, cu miez de nucă şi miere. Se reduce vârsta de pensionare? Vești bune pentru români

 

Diferența între mucenicii moldovenești și cei muntenești

 

În calendarul popular, ziua de 9 martie se suprapune peste începutul de An Agrar, sărbătorit la hotarul dintre iarnă şi vară, dintre zilele friguroase ale Dochiei şi zilele călduroase ale Moşilor, notează site-ul www.crestinortodox.ro.

Gospodinele din Moldova pregătesc colaci, copţi sub forma cifrei 8, din aluat de cozonac, unşi cu miere şi cu nucă.

În Dobrogea şi în Muntenia, mucenicii, de dimensiuni mai mici, dar tot sub forma cifrei 8, nu sunt copţi, ci fierţi în apă cu zahăr, scorţişoară şi nucă, simbolizând astfel lacul în care au fost aruncaţi Sfinţii Mucenici.


Alte tradiții românești cu ocazia Sfinților 40 de Mucenici


Gospodinele prepară celebrii mucenici, colaci sub forma cifrei 8, pe care îi ungu cu miere şi îi duc la biserică pentru a fi sfinţiţi. Aceştia se consumă în casă doar după ce au primit binecuvântarea de la biserică, potrivit Libertatea.ro. 

O altă tradiţie de Mucenici spune că tinerilor căsătoriţi trebuie să li se împartă 40 de nuci frumoase, în coajă, pentru a avea parte de o căsnicie fericită. 

Ziua mucenicilor era şi un prilej de prognozare a vremii. Se consideră că dacă plouă în această zi, va ploua şi de Paşte; dacă tună, vara va fi prielnică tuturor culturilor; dacă îngheaţă în noaptea dinaintea acestei zile, atunci toamna va fi lungă.

Tradiția populară arată și că în această zi bărbații trebuie să consume 40 sau 44 de pahare de vin.

Dacă nu vrei să ai parte de ghinion, de Mucenici se recomandă să nu faci aceste lucruri:

  • De Mucenici nu se dau bani cu împrumut.
  • Gospodinele şi gospodarii nu trebuie să facă traba în casă. Nu se spală hainele şi nu se face curat.
  • Nu este bine să te cerţi cu nimeni.
Citeşte mai multe despre:   Mucenici ,   tradiții