Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Fapt divers Tradiții și superstiții în noaptea de Halloween. Ce nu ai voie să faci sub nicio formă

Tradiții și superstiții în noaptea de Halloween. Ce nu ai voie să faci sub nicio formă

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 30 Oct 2020, 08:00
Tradiții și superstiții în noaptea de Halloween. Ce nu ai voie să faci sub nicio formă foto:pixabay Fapt divers

 Ziua de 31 octombrie este cunoscută de câțiva ani buni și în România ca ziua de Halloween sau Sărbătoarea tuturor sfinților. Tradiția spune că în noaptea de 31 octombrie spre 1 noiembrie, spiritele, atât cele rele, cât și cele bune, traversează granița din lumea noastră și cea de dincolo. Sărbătoarea de Halloween este de origine celtică fiind introdusă în alte țări de imigranții irlandezi ai Statelor Unite ale Americii. 

 

Tradiţii de Halloween

 

Colindatul

 

Copiii se costumează şi merg din casă în casă, întrebând “ne dați sau nu ne dați”, “trick or treat”. Se consideră că tradiţia îşi are originea în Evul Mediu, atunci când în ajunul sărbătorii tuturor sfinților, cei săraci mergeau din casă în casă pentru a primi mâncare.

 

Costumele

 

Costumele tradiţionale de Halloween reprezintă strigoi, monştri, vampiri. Pe parcursul timpului, selecţia s-a extins, cuprinzând costume ce întruchipează personaje populare din filme, celebrităţi, prinţese şi luptători ninja. Primele costume de Halloween produse în masă au apărut în magazinele americane în anii 1930.

 

Felinarul lui Jack (Jack-o’-lantern)

 

Tradiţia de a sculpta dovleci şi de a pune în interiorul lor o lumânare îşi are originea într-o legendă. Numele provine din povestea irlandezului Jack, un fierar şiret, ce s-a întâlnit cu diavolul. Jack l-a invitat pe diavol să stea la masă cu el. Neavând cu ce să plătească, vicleanul Jack l-a convins pe diavol să se transforme într-o monedă. Atunci, Jack a pus moneda în buzunar, lângă o cruce de argint, ce îl împiedica pe diavol să-şi reia forma. În schimbul libertăţii, diavolul a promis că nu îi va lua viaţa în următorii zece ani, aşa că Jack l-a eliberat. După ce au trecut zece ani, diavolul s-a prezentat din nou la Jack şi a fost iar păcălit. În timpul vieţii, Jack a comis multe păcate, iar atunci când a murit, nu a fost acceptat în paradis. A fost respins şi de diavol, acesta reamintidu-i lui Jack de pactul făcut cu el. Astfel, spiritul lui Jack a fost lăsat să rătăcească. Deoarece era întuneric, demonul i-a aruncat un tăciune aprins, pe care Jack l-a pus într-un nap. Din acel moment, spiritul lui Jack hoinăreşte în căutare unui loc unde să se odihnească.

De Halloween, oamenii pun simbolic câte un dovleac sculptat în faţa caselor, pentru a-i spune lui Jack că nu se poate odihni în locuinţele lor.

 

Superstiţii de Halloween

 LOVITURĂ pentru Pro TV! Încă o vedetă are COVID-19

Dacă în noaptea de Halloween auzi pași sau zgomote în spatele tău, nu trebuie să te întorci, deoarece se spune că este un spirit de pe lumea cealaltă venit să te ia cu el;

 Dacă se întâmplă să îți zboare un liliac prin casă ori lângă casă, în noaptea de Halloween, se spune că acolo sunt spirite rele;

Lumânarea aprinsă în dovleac are scopul de a ține spiritele rele la distanță;

Dacă observi un păianjen prin casă în noaptea de Halloween, înseamnă că spiritul unei persoane dragi te veghează;

Persoanele născute în noaptea de Halloween aveau menirea de a comunica și de a vedea spiritele rele;

 Dacă băteau clopotele în noaptea de Halloween spiritele și fantomele s-ar fi speriat;

Se mai spune că în noaptea de Halloween dacă participai la o cină, era bine să vorbești în timpul mesei, astfel spiritele din apropiere erau încurajate să participe și ele la masă;

 

Citeşte mai multe despre:   traditii superstitii halloween