Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Fapt divers Tradiții și superstiții la români de Întâmpinarea Domnului. Ce să faci și ce să nu faci în această zi sfântă

Tradiții și superstiții la români de Întâmpinarea Domnului. Ce să faci și ce să nu faci în această zi sfântă

Un articol de: Maria Zărnescu - 02 Feb 2021, 09:05
Tradiții și superstiții la români de Întâmpinarea Domnului. Ce să faci și ce să nu faci în această zi sfântă FOTO: Pixabay.com Fapt divers

Ziua de 2 februarie marchează, în calendarul creștin-ortodox, momentul în care Iisus Hristos a fost dus la templu de către Fecioara Maria și Iosif. O serie de tradiții și superstiții sunt marcante pentru cultura noastră, iar ele sunt strând legate de sărbătoare de Întâmpinarea Domnului.

 

Ce semnifică Întâmpinarea Domnului

 

Prăznuită la 40 de zile de la nașterea lui Hristos, Întâmpinarea Domnului marchează momentul în care Iisus este dus la Templu. Aici, Mântuitorul este întâmpinat de către preotul Seimon și de prorocița Ana. Astfel, în ziua de 2 februarie, credincioșii retrăiesc momentul în care Iisus Hristos a fost dus la Tempul.

Intrarea în Templu marchează și momentul în care, după cum era lege la acele momente, orice întâi născut băiat să fie dus și închinat lui Dumnezeu, pruncul devenind astfel proprietatea Domnului. Totodată, acesta este momentul în care se face și curățirea mamei.

 

Tradiții și superstiții cu ocazia sărbătorii de Întâmpinarea Domnului

 

Întâmpinarea Domnului mai este cunoscută și sub denumirea slavonă de Stretenie, sau sub numele de Ziua Ursului și este marcat în calendarul creștin – ortodox cu cruce roșie.

Potrivit tradiții-superstiții.ro, iată o serie de obiceiuri pentru ziua de Stretenie sau Întâmpinarea Domnului:Gheorghe Moroșan, ucigaşul de la Oneşti, mărturie oribilă în faţa anchetatorilor. I-a şocat chiar şi pe cei mai experimentaţi criminalişti!

În primul rând, se spune că această zi marchează ieșirea ursului din bârlog. În cazul în care este soare afară și ursul își poate vedea umbra, el se va speria și se va retrage în bârlog, urmând ca oamenii să mai aibă parte de 6 săptămâni de ger.

În cazul în care afară este cer întunecat, iar ursul nu își poate vedea umbra, el va rămâne în afara bârlogului, urmând ca gerul să se risipească într-un timp scurt, iar căldura și primăvara să sosească mai repede.

Totodată, potrivit sursei citate mai sus, se spune că este o zi de ghinion, cu multe ceasuri rele.

Sărbătoare de Ziua Ursului se ține, în general, pentru sănătate și pentru sporul casei.

În tradiția populară se spune că cine va lucra în ziua de Stretenie va cădea în boală și i se strâmba gura.

În cazul în care boul, în această zi, va bea apă din urma sa, este un semn că iarna urmează să treacă repede.

În cazul în care în ziua de Strenie sau Întâmpinarea Domnului este cald afară, se spune că și vara din anul respectiv va fi una caldă.

Ziua Ursului este și momentul în care se spune că „se strâmbă pârtie”, mai exact se spune că se va topi zăpada, iar iarna va trece foarte repede.

Citeşte mai multe despre:   ziua ursului,   Intampinarea Domnului