Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Fapt divers Ziua Internațională a Bărbatului. Când a fost sărbătorită pentru prima dată și care este istoria acestei sărbători

Ziua Internațională a Bărbatului. Când a fost sărbătorită pentru prima dată și care este istoria acestei sărbători

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 19 Noi 2020, 07:00
Ziua Internațională a Bărbatului. Când a fost sărbătorită pentru prima dată și care este istoria acestei sărbători FOTO: Pixabay.com Fapt divers

Ziua Internațională a Bărbatului a fost declarat sărbătoare, pentru prima dată, în 1999, iar ea este aniversată pe întreg globul la data de 19 noiembrie. Istoria acestui eveniment a început însă în anii `60`, în Statele Unite, odată cu primele negocieri și socilitări pentru declararea „Zilei Internaționale a Bărbatului” drept sărbătoare oficială.

 

Sărbătoare din 19 noiembrie în România

 

În România, Parlamentul a decis ca Ziua Internațională a Bărbatului să fie sărbătorită la data de 19 noiembrie în 2016, ea nefiind una dintre zilele libere de la stat. Mai mult decât atât, în țara noastră, Ziua de 8 Martie ca Ziua Femeii și cea de 19 noiembrie ca Ziua Bărbatului sunt abilite prin Legea 22/2016, pentru declararea zilei de 8 martie - Ziua femeii și 19 noiembrie - Ziua bărbatului publicată în Monitorul Oficial nr. 169 din 7 martie 2016.

 

Istoria Zilei Internaționale a Bărbatului

 

Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită în mod normal la data de 8 martie, iar primele discuții despre o posibilă astfel de sărbătoare dedicată bărbaților au început la în SUA, în 1960. Abia în 1999 a fost însă stabilită data oficială, de 19 noiembrie, în Trinidad și Tobago.

În 1968, jurnalistul american John P. Harris atrăgea atenția, într-un editorial în ziarul Salina, asupra inegalități ce staă la baza zilei de 8 martie, prin care în statele sovietice se sărbătorea ziua femeilor muncitoare. El semnala prezența unei zilei în care posesoarele sexului frumos erau recompensate pentru munca depusă, în timp ce masculii nu se bucurau niciodată de o astfel de sărbătoare în care să le fire recunoscute meritele. Astfel de discuții au continuat în publicațiile americane, până în 1999 când a fost luată deiczia finală, se arată pe Wikipedia.

Mai mult decât atât, în perioada de început a anilor `90, mai multe organizații din Statele Unite Ale Americii au realizat o serie de evenimente dedicate celebrării bărbaților.Venise să facă curățenie în casa unei bătrâne oarbe. În dormitorul femeii avea să facă o descoperire înfiorătoare. Se afla acolo de 20 de ani

 

Ziua Internațională a Bărbaților, celebrate la nivel mondial

 

Printre țările care au decis să serbeze Ziua Internațională a Bărbaților la data de 19 noiembrie se numără Australia (2003), aici bărbații poartă cu această ocazie un trandafir roșu în piept, iar femeile achiziținează flori pentru partenerii lor.

Tot în 2003 ZIB s-a sărbătorit pentru prima data și în China, odată cu un eveniment organizată de publicația Men s Health.

În 2008 s-a sărbătorit pentru prima oară în Anglia, urmată apoi de Ungaria și Canada în 2009.

Todoată, în 2010, în Austria, Hong Kong, dar și în anumite state din SUA, printre care Pennsylvania, Florida, California, Illinois, Virginia, New York, Iowa, Michigan și Hawai, iar un an mai târziu în Illinois, Virginia, Washington DC, Hawaii, Florida, California, Dallas, Texas, Atlanta, Georgia, Arizona, Alabama și Michigan.

Odată cu ZIB se celebrează și obiective precum îmbunătățirea relației dintre sexe, realizările și contribuțiile bărbaților, marchează și informații cu privire la importanța unui stil de viață sănătos în rândul acestora, dar și contribuțiile lor în cadrul familiei, comunitățăii și mai ales în educația copiilor.

Citeşte mai multe despre:   ziua internationala a barbatilor,   zile internationale