Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri High-Tech 78 milioane de dolari furați de pe trei continente, în urma unui val de atacuri informatice cu noi versiuni ale Zeus și SpyEye

78 milioane de dolari furați de pe trei continente, în urma unui val de atacuri informatice cu noi versiuni ale Zeus și SpyEye

Un articol de: - 27 Iun 2012, 10:43
78 milioane de dolari furați de pe trei continente, în urma unui val de atacuri informatice cu noi versiuni ale Zeus și SpyEye Foto: Techspot.com High-Tech

În urma unui nou val de atacuri informatice automate, care au vizat conturi bancare online, au fost sustrase 78 milioane dolari în ultimul an de la clienți din Europa, America Latină și Statele Unite, potrivit unor cercetători ai unor firme de internet, care au reușit să pătrundă în computerele grupărilor de hackeri.

Grupările au folosit versiuni îmbunătățite ale unor programe malițioase, cunoscute după denumirile Zeus și SpyEye. Programele s-au logat la computerele clienților a 60 de bănci, relatează Reuters.

Versiunile precedente ale acestor soft-uri periculoase sustrăgeau informațile de logare însă cele îmbunătățite furau automat din conturi, iar banii erau transferați automat în conturile controlate de complici.

Datele despre amenințarea informatică a fost făcută marți de firmele de securitate cibernetică McAfee și Guardian Analytics, iar ele au fost confirmate de cercetătorii japonezi de la Trend Micro Inc.

”Pare începutul unei noi tehnici”, a declarat Craig Preiss, vicepreședintele Guardian, o firmă specializată în protejarea băncilor.

Soft-ul este suficient de sofisticat, reușind să învingă piedicile de genul ”chip și PIN”, plus încă doi factori necesari autentificării. De asemenea programul evită să transfere sume mari de bani dintr-un cont, lucru care în mod normal declanșează semnale de alarmă, se arată în studiul firmelor menționate.

Trend Micro a descoperit versiuni automate ale soft-urilor în Germania, Marea Britanie și Italia. Guardian și Intel Corp (aflat în proprietatea McAfee) au spus că aceeași tehnologie, dar încă mai slab dezvoltată, a fost folosită de mai multe grupări împotriva consumatorilor și clienților business ale instituțiilor financiare, în țări precum Columbia, Olanda și Statele Unite.

”Cei care au conceput sistemul au informații din interior în privința lucrurilor cerute de o bancă”, a declarat Dave Marcus, director de cercetare la Mcafee Labs.

Serverele descoperite de cercetători au primit, până acum, comenzi de la grupările de hackeri pentru a transfera în total 78 milioane de dolari, inclusiv 130.000 $ dintr-un singur cont. Unele dintre aceste tranzacții au fost însă blocate de bănci, au mai spus reprezentanții firmelor de securitate.

Citeşte mai multe despre:   hacker