Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri High-Tech Atenţie, români! Mesajele de FRAUDĂ trimise în perioada Sărbătorilor Pascale

Atenţie, români! Mesajele de FRAUDĂ trimise în perioada Sărbătorilor Pascale

Un articol de: Ramona Zaharia - 16 Apr 2020, 16:50
Atenţie, români! Mesajele de FRAUDĂ trimise în perioada Sărbătorilor Pascale High-Tech

Atenţie, români! Volumul apelurilor telefonice, sms-urilor şi mesajelor de e-mail cu intenţie de fraudă creşte în perioada Sărbătorilor Pascale, atrage atenţia Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO).

Centrul a publicat un ghid cu informaţii esenţiale pentru evitarea celor mai întâlnire fraude realizate prin dispozitive electronice, disponibil la adresa https://cert.ro/vezi/document/cyber-scam-pliant-ecsm-2018.

Într-un comunicat transmis joi, CERT-RO enumeră principalele tipuri de fraude prin dispozitive. Acesea sunt: metoda de fraudă "Mesaj de la şef", fraude cu investiţii, fraude cu facturi, fraude la cumpărături online, emailuri tip phishing, frauda "Iubire prefăcută", phishing prin sms, site-uri bancare false, sau apeluri telefonice de tip phishing.
 

Cum poţi evita fraudele

Sursa citată transmite mai multe recomandări de evitare a fraudelor.

Evitaţi să apelaţi înapoi a unui număr necunoscut - este posibil ca acel număr să fie unul cu suprataxă sau la capătul celălalt al apelului să fie un infractor cibernetic, gata să încerce metode de inginerie socială pentru a extrage date confidenţiale.

Evitaţi să accesaţi link-uri din mesaje nesolicitate sau din surse care nu vă sunt cunoscute.

Evitaţi să acceptaţi oferte care sună prea bine pentru a fi reale…

Nu oferiţi date online, fără o verificare atentă a contextului în care vă sunt solicitate.

"Dacă vă sună cineva care se recomandă a fi un furnizor de servicii şi vă solicită să confirmaţi anumite date confidenţiale, ar trebui să închei apelul imediat. Nu răspundeţi la SMS-uri, apeluri sau e-mail-uri de la o persoană necunoscută, care vă solicită date personale, financiare sau verificarea unor date de acces la conturi!", recomandă CERT-RO în comunicat, citat de Agerpres.

 

Cine este CERT-RO

 

Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică este o structură independentă de expertiză și cercetare-dezvoltare în domeniul protecției infrastructurilor cibernetice, având totodată statutul de instituţie publică.

Amintim că la începutul lunii aprilie, instituţia a trecut de la Ministerul Comunicaţiilor direct în subordinea primului ministru Ludovic Orban.

CERT-RO este autoritate competentă la nivel național pentru securitatea rețelelor și sistemelor informatice care asigură furnizarea de servicii esențiale ori furnizează servicii digitale în sensul prevăzut de Legea nr. 362/2018, cu modificările și completările ulterioare, cu atribuții de reglementare, autorizare, atestare, monitorizare și control, cuprinzând în structura sa o echipă națională de răspuns la incidente de securitate informatică și un punct unic de contact la nivel național.

 

Aplicația ‘Coronavirus Update’, utilizată în campanii de spionaj

 

CERT-RO atrage atenţia şi asupra vulnerabilităţii aplicaţiei ‘Coronavirus Update’, folosită pentru spionarea datelor utilizatorilor.

Campania de spionaj, descoperită de cercetătorii companiei TrendMicro și cunoscută sub denumirea de Project Spy, utilizează tematica pandemiei de Coronavirus pentru a ajunge în dispozitivele mobile-victimă. Codul malițios se regăsește în versiuni de Android și iOS ale aplicației ‘Coronavirus Update’.

Aplicația poate exfiltra date din aplicații uzuale de mesagerie, precum WhatsApp, Telegram, Facebook și Threema, dar și alte informați din dispozitivul mobil, exploatând permisiunea corespunzătoare  notificărilor.

Utilizatorilor se recomandă să acorde o atenție deosebită aplicațiilor instalate pe dispozitivele mobile și să se informeze corespunzător privind evoluția pandemiei COVID-19, doar din surse oficiale!

Citeşte mai multe despre:   coronavirus