Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri High-Tech Agenția Spațială Europeană (ESA) construieşte un robot pentru curăţarea orbitei Pământului de gunoaie spaţiale. În jurul planetei se află peste 100 de milioane de gunoaie

Agenția Spațială Europeană (ESA) construieşte un robot pentru curăţarea orbitei Pământului de gunoaie spaţiale. În jurul planetei se află peste 100 de milioane de gunoaie

Un articol de: Redacția B1.ro - 12 Dec 2019, 14:31
Sursă foto: ESA Galerie foto (1) High-Tech

Agenția Spațială Europeană (ESA) a inițiat un proiect la capătul căruia vă fi construit un roboţel cu care să cureţe o parte a celor aprosimativ 128 de milioane de gunoaie spaţială.

Denumit sugestiv "Clean Space", roboţelul va fi lansat în anul 2025 şi este conceput să scoată de pe orbita Pământului gunoaiele spaţiale de cel puţin 4.000 de kilograme, astfel încât să curăţe parţial orbita terestră.

Misiunea urmând a fi denumită "e.Deorbit".

Alternativ, în situaţia în care nu pot fi împinse în atmosfera Pământului (unde ar arde), obiectele ar putea fi duse pe o orbită mai mare celei pe care o ocupa acum şi care ajunge la o altitudine de 2.000 de kilometri.

Inginerii Agenției Spațiale Europene nu s-au hotărât, încă, cu privire la modul în care capturarea obiectelor ar urma să fie făcută, în moment de fata existând mai multe posibilităţi.

"Exemplele la care mă pot gândi sunt un braţ robotic cu care să prind gunoiul, sau o altă formă de clama care să se fixeze pe el, sau prinderea rămăşiţelor cu o plasă similară celor utilizate de pescari sau prin împuşcarea lor cu un harpon", a declarat un inginer implicat în proiect.

Pe orbita inferioară a Pământului (2.000 de kilometri) se află peste 3.000 de sateliţi scoşi din uz şi zeci de milioane de bucăţi din alte dispozitive spaţiale. O parte a acestor dispozitive au fost distruse chiar intenţionat (ex. China), lucru care nu a făcut altceva decât să polueze şi mai multe orbita planetei.

Însă viteza pe care aceste obiecte o au poate ajunge şi la câţiva zeci de mii de kilometri pe oră. Orice impact cu un astfel de obiect, oricât de mic, poate distruge sateliţii şi navetele care sunt lansate în spaţiu sau pot chiar ucide astronauţii. 

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

Citeşte mai multe despre:   ESA,   Agenţia Spaţială Europeană (ESA)
 
Loading...