Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri High-Tech Gaura din stratul de ozon, la cel mai mic nivel de la descoperirea ei (VIDEO)

Gaura din stratul de ozon, la cel mai mic nivel de la descoperirea ei (VIDEO)

Un articol de: Redacția B1.ro - 03 Noi 2019, 22:03
Sursă foto: NASA High-Tech

Gaura din stratul de ozon, care acoperă Antarctica, a fost în septembrie la cel mai mic nivel de la descoperirea ei, în 1982, a anunţat NASA.

Fenomenul s-ar datora, însă, mai puţin acţiunii umane, ci mai degrabă naturii.

"E o ştire minunate pentru Emisfera Sudică. Dar este important să înţelegem că ce vedem anul acest se datorează unor temperaturi mai mari din stratosfera. Nu este un semn că stratul de ozon a intrt brusc pe un tras de recuperare", a precizat Paul Newman, cercetător în cadrul NASA.

"Este a treia oară în ultimii 40 de ani în care sistemele atmosferice au cauzat temperaturi mai mari, care au limitat epuizarea stratului de ozon. Este un fenomen rar pe care încă încercăm să-l înţelegem. Dacă încălzirea nu ar fi avut loc, cel mai probabil că am fi văzut o gaură în stratul de ozon mult mai obişnuită", a adăugat Susan Stragan, de asemenea din cadrul NASA.

Cu toate acestea, gaura din stratul de ozon se micşorează gradual, pe măsură ce sunt eliminaţi din uz și compuşii chimici care au dus la afectarea lui. Eliminarea substanţelor nocive pentru stratul de ozon a fost stabilită în 1987, prin intermediul Protoculul Montreal. Cercetătorii se așteaptă ca stratul de ozon de deasupra Antartacticii să revină la situaţia în care se afla în 1980 de abia în anul 2070.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

Citeşte mai multe despre:   NASA
 
Loading...