Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri High-Tech Cambridge Analytica, firma care a lucrat pentru campania pro-Brexit, se laudă că a desfășurat o acțiune de succes într-o țară din estul Europei. Spioni israelieni, implicați (VIDEO, FOTO)

Cambridge Analytica, firma care a lucrat pentru campania pro-Brexit, se laudă că a desfășurat o acțiune de succes într-o țară din estul Europei. Spioni israelieni, implicați (VIDEO, FOTO)

Un articol de: B1.ro - 20 Mar 2018, 09:45
Cambridge Analytica, firma care a lucrat pentru campania pro-Brexit, se laudă că a desfășurat o acțiune de succes într-o țară din estul Europei. Spioni israelieni, implicați (VIDEO, FOTO) High-Tech

Facebook a suspendat Cambridge Analytica, o firmă specializată în analiza de date, care a lucrat pentru campania pro-Brexit și care se laudă că i-a asigurat lui Donald Trump victoria în alegerile prezidențiale. Facebook a acuzat Cambridge Analytica de faptul că nu a şters câteva zeci de milioane de date pe care le-a adunat în mod abuziv de la utilizatorii săi.  În schimb, reprezentanţii firmei au negat orice încălcare a drepturilor, şi au insistat că ”respectă pe deplin” termenii şi condiţiile impuse de Facebook.  

Lucrurile, însă, se pare că sunt mult mai complicate de atât.

Mai mulți directori executivi ai Cambridge Analytica au fost filmați pe ascuns de Channel 4 News în timp ce spuneau că-i pot prinde pe politicieni în situații compromițătoare, primind mită sau în compania unor prostituate ucrainene. 

Un reporter de investigații al Channel 4 a pretins că e reprezentantul unui personaj foarte bogat, care vrea să cumpere serviciile Cambridge Analytica. Iar lăcomia a făcut restul. În discuția ce a fost filmată cu camera ascunsă, CEO-ul Alexander Nix chiar a spus, cu subiect și predicat, nu doar că distribuie și amplifică fake news, ci că le și produce. 

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

Întrebat despre strângerea de informații despre oponenții politici, Alexander Nix a spus că ei pot ”trimite niște fete prin preajma casei candidatului” și a adăugat ucrainencele ”sunt foarte frumoase”. 

Mark Turnbull, director managerial al CA Political Global, a povestit cum, având materiale compromițătoare despre oponenți, Cambridge Analytica poate foarte ușor să scurgă informațiile pe rețele sociale și internet. 

El a explicat că procesul se întâmplă foarte ușor și firesc, primind din când în când un imbold din partea firmei, fără a fi foarte insistenți, astfel încât oamenii să nu-și dea seama că totul e propagandă. 

Ei au mai fost înregistrați spunând că Cambridge Analytica și compania sa mamă, Strategic Communications Laboratories (SCL), au activat în peste 200 de companii electorale, inclusiv din Nigeria, Kenya, Cehia, India și Argentina. 

La un moment dat, reprezentantul Cambridge Analytica chiar s-a lăudat că a avut o campanie de succes într-o țară est europeană, fiind ajutat de spioni israelieni: ”Tocmai am folosit o organizație diferită pentru derularea unui proiect foarte, foarte reușit într-o țară din estul Europei. Oamenii nici măcar nu știau că suntem acolo. Pur și simplu eram nevăzuți, ne-am făcut treaba și am plecat. Și am făcut o treabă foarte, foarte bună. Deci avem experiență”.

Acesta a precizat că folosesc companii britanice și israeliene. El s-a referit în mod special la israelieni, despre care a spus că sunt ”foarte eficienți în strângerea de informații”.

Pe harta clienților SCL Group / Cambridge Analytica, publicată de Channel 4, apare si România.

Citeşte mai multe despre:   Cambridge