Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri High-Tech Cel mai PUTERNIC LASER din lume se naşte în România: 250 de cercetători se reunesc la Institutul de la Măgurele

Cel mai PUTERNIC LASER din lume se naşte în România: 250 de cercetători se reunesc la Institutul de la Măgurele

Un articol de: B1.ro - 28 Noi 2018, 15:07
Cel mai PUTERNIC LASER din lume se naşte în România: 250 de cercetători se reunesc la Institutul de la Măgurele High-Tech

Finalizarea lucrărilor la proiectul ELI-NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics – n.red.), care presupune instalarea la Măgurele (Ilfov) a celui mai puternic laser din lume şi includerea acestuia într-un parc tehnico-ştiinţific, va duce la formarea unui centru de cercetare ştiinţifică internaţională şi ar atrage în jur numeroase firme de înaltă tehnologie.

Proiectul ELI-NP este cea mai mare investiţie realizată în cercetarea din România după 1990, valoarea proiectului fiind de peste 300 de milioane de euro. Dezoltarea ELI a început în 2007 şi a marcat o schimbare aproape istorică a atenţiei spre Europa Centrală şi de Est când s-a luat decizia ca Uniunea Europeană să sprijine financiar trei lasere localizate în Cehia, România şi Ungaria.

În România, la Măgurele, o localitate cu mai puţin de 10.000 de locuitori, va fi construit cel mai mare laser dintre cele trei şi din lume, lucrările urmând a fi finalizate în 2020.

Deja cea mai mare parte a construcţiilor este gata, proiectul fiind amplasat pe platforma Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei“, scrie ZF.

În prezent, echipa ELI-NP numără peste 150 de cercetători şi de suport din România şi alte 27 de ţări. Suntem într-un proces continuu de evaluare şi angajare astfel încât până la sfârşitul implementării să mai fie angajaţi încă 100 de cercetători, ingineri şi tehnicieni“, spune Nicolae Zamfir, directorul Laserului de la Măgurele.

Citeşte mai multe despre:   Stiri Magurele,   Nicolae Zamfir