Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri High-Tech China anunță că va trimite prima misiune pe Lună în 2013

China anunță că va trimite prima misiune pe Lună în 2013

Un articol de: - 01 Aug 2012, 10:48
China anunță că va trimite prima misiune pe Lună în 2013 Foto: Gizmag.com High-Tech

China va trimite prima misiune fără echipaj uman pe Lună, în a doua parte a anului 2013, a anunțat marți agenția Xinhua. Chang’e-3 va fi a treia sondă lansată de Administrația Spațială Națională a Chinei (CNSA) și prima care va încerca să și aterizeze pe satelitul natural al Pământului. Naveta, o combinație între un vehicul și o sondă spațială, va fi lansată de la Centrul de lansare al Sateliților Xichang din provincia Sichuan, ca parte a programului spațial al Chinei de explorare a Lunii, scrie Gizmag.com.

Chang’e-3, denumit după zeița chineză a Lunii, este al treilea modul spațial din seria Chang’e. Precedentele două misiuni lunare chineze Chang’e 1 și Chang’e 2 au fost lansate în 2007 și 2010 și au fost plasate pe orbita Lunii pentru observații. Misiunea din 2013 va fi formată dintr-un modul de aterizare și un vehicul rover autonom. Este programat pentru a ateriza pe Lună în zona Sinus Iridum (“Bay of Rainbows”), iar misiunea ar trebui să se întindă pe o perioadă de trei luni.

Rover-ul este un vehicul cu șase roți de 120 kg, cu o încărcătură de 20 kg. Este alimentat cu ajutorul unui generator termoelectric radioizotopic, cu ajutorul căruia va putea funcționa și în perioadele de noapte lunară, potrivit CNSA. În plus sistemul împiedică înghețarea echipamentelor electronice și păstrează ”integritatea” acumulatorilor.

Vehiculul poate transmite imagini video în timp real, are un radar de analiză a suprafeței Luni și poate colecta și analiza mostre de sol. Rover-ul are la bord mai multe instrumente un telescop astronomic cu o cameră cu ultraviolete, despre care China spune că va fi primul observator lunar din istorie.

Citeşte mai multe despre:   China