Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri High-Tech Creativitate în vreme de coronavirus: Cinci INVENŢII româneşti care ne dau speranţă în lupta cu pandemia (FOTO)

Creativitate în vreme de coronavirus: Cinci INVENŢII româneşti care ne dau speranţă în lupta cu pandemia (FOTO)

Un articol de: Dana Musceleanu - 30 Mar 2020, 16:30
Creativitate în vreme de coronavirus: Cinci INVENŢII româneşti care ne dau speranţă în lupta cu pandemia (FOTO) High-Tech

Creativitatea românească nu se dezminte în vremuri de criză. Nici solidaritatea ori omenia. Iată câteva invenţii care ne fac mândri de oamenii acestei ţări şi care, în vremuri de răstrişte, ne dau speranţă.

MApN a omologat izoleta 100% românească

Izoleta a fost făcută în timp record. Prototipul, realizat împreună cu o companie specializată în producția de echipamente de protecție CBRN, a fost finalizat în 16 martie. Produsul a fost testat și omologat în perioada 18-19 martie. Pe 27 martie au fost recepţionate primele 15 exemplare realizate.

Prima comandă a MApN se ridică la un număr de aproximativ 100 de izolete, care vor fi distribuite, prin Direcția medicală, sistemului medical național. Producția de izolete va continua și după onorarea primei comenzi, pentru a răspunde cerinței în creștere pentru aceste dispozitive medicale.


VentilaTN – primul ventilator mecanic  

Un grup format din zeci de voluntari, ingineri, medici, manageri si studenti din Timisoara, sub coordonarea lui Radu Ticiu, au proiectat un ventilator mecanic. Dispozitivul a trecut testul de functionare, iar marti va fi testat si de anestezisti, acesta fiind primul prototip inventat de romani. Dacă dispoziticul va fi omologat atunci marii producatori auto precum Dacia, Ford sau Renault, prin imprimantele 3D, vor incepe sa produca ventilatoare mecanice.


Viziera de Suceava

O echipă a tipografiei Celestin din Suceava condusă de Tiberiu Avasiloaie a realizat o vizieră de protecţie. Câteva sute au fost deja livrate gratuit mult încercatului spital din localitate. În imagine, chiar Ştefan Mandachi, iniţiatorul proiectului #şîeu, care a iniţiat o campanie de strângere pentru Crucea Roşie Suceava prin intermediul site-ului www.1cm.ro .

 

Robotul pentru dezinfecţie şi sterilizare

Modulab, o companie tehnologică din Bucureşti, a transformat ultimul lor robot, TUG - platforma robotica autonoma de transport pentru depozite inteligente, în primul robot de dezinfecție și sterilizare produs în România. Poate evita obstacole fixe sau mobile și poate naviga orice suprafață complet autonom sau operat de la distanță. E dotat cu tuburi fluorescente UV-C cu flux ridicat și poate distruge orice bacterie, virus sau agent patogen prin acțiunea radiațiilor ultraviolet asupra ADN-ului și ARN-ului.

Pentru producţia de masă e nevoie de teste, omologare şi finanţare.


 

Vaccinul anticoronavirus

Ultimul, dar nu în cele din urmă, mult aşteptatul vaccin creat de cercetătorii de la Oncogen Timişoara pe baza unor cercetări laborioase ce vizau eradicarea cancerului. Primele 1000 de doze sunt în faza de testare. Deşi drumul e lung, iar alte ţări sunt într-un stadiu mai avansat de elaborare a leacului preventiv pentru umanitate, spre cinstea echipei conduse de medicul Virgil Păunescu, datele de cercetare au fost lăsate la liber pentru specialiştii din întreaga lume. Iar munca românească, poate nerecunoscută, stă la baza vaccinului pe cale de a fi scos de măreaţa Chină…

Cu siguranţă mai sunt şi vor mai apare şi alte invenţii româneşti pentru rezolvarea crizei. Dacă ştiţi astfel de exemple, daţi-ne de ştire pe pagina noastră de Facebook

 

Citeşte mai multe despre:   coronavirus,   Pandemie