Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri High-Tech Coreea de Nord ar putea fi în spatele atacului cibernetic global (experți IT)

Coreea de Nord ar putea fi în spatele atacului cibernetic global (experți IT)

Un articol de: - 16 Mai 2017, 07:36
Coreea de Nord ar putea fi în spatele atacului cibernetic global (experți IT) Foto: Press TV High-Tech

Cercetătorii IT au precizat că ar putea exista o legătură între Coreea de Nord și atacul cibernetic global care a afectat vineri zeci de mii de companii și instituții. Neel  Mehta (Google) a postat unele coduri informatice, similare virusului WannaCry, cel ce a afectat 300.000 de calculatoare din 150 de țări și o altă serie de acțiuni de piraterie atribuite Coreei de Nord.

Unii experți au concluzionat că acești indici, deși nu sunt unii concreți, dovedesc că în spatele acestui atac se află Coreea de Nord. „Pentru moment, este nevoie de mai multe cercetări în versiunile mai vechi ale WannaCry", a notat compania Kaspersky de securitate informatică. Dar "un lucru este sigur: descoperirea lui Neel Mehta este indiciul cel mai semnificativ până acum privind originile WannaCry", adaugă aceasta.

Conform Karspersky, similitudinile dintre cele două coduri indică spre un grup de pirați cibernetici denumit Lazarus, care ar fi autorul atacului din 2014, contra studiourilor Sony Pictures. Aceiași hackeri sunt suspectați a fi autorii atacurilor din trecut asupra Băncii Centrale a Bangladeshului, informează Agerpres.

Atacul denumit ''WannaCry'', un asalt de tip ransomware de o amploare fără precedent la scară mondială, a afectat zeci de mii de computere din locuințe, sedii de firme și agenții guvernamentale, în acestea infiltrându-se programe malițioase (malware) care au criptat și blocat accesul la conținut până când utilizatorii au fost dispuși să plătească între 300 și 600 de dolari în monedă virtuală bitcoin pentru a le fi redat controlul asupra fișierelor. Circa 150 de țări se pare că ar fi fost afectate, iar propagarea acestui atac a fost limitată de un cercetător britanic în domeniul securității cibernetice care a găsit un așa-numit întrerupător pentru dezactivare.

Citeşte mai multe despre:   cercetători,   IT,   Coreea de Nord,   Virus