Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri High-Tech Scandalul Facebook- Cambridge Analytica: Autoritatea pentru Protecția Datelor din România susţine că nu are competenţă să cerceteze dacă utilizatori români au avut de suferit

Scandalul Facebook- Cambridge Analytica: Autoritatea pentru Protecția Datelor din România susţine că nu are competenţă să cerceteze dacă utilizatori români au avut de suferit

Un articol de: - 28 Mar 2018, 16:36
Scandalul Facebook- Cambridge Analytica: Autoritatea pentru Protecția Datelor din România susţine că nu are competenţă să cerceteze dacă utilizatori români au avut de suferit High-Tech

În plin scandal privind încălcarea vieţii private şi folosirea ilegală a datelor personale a peste 50 de milioane de utilizatori de către compania Cambridge Analytica, Autoritatea pentru Protecția Datelor se spală pe mâini şi afirmă că nu are competenţă pentru a verifica dacă utilizatori din România sunt afectaţi de scurgerile de informaţii sau dacă astfel de practici mai sunt puse în practic.

La o solicitare a jurnaliştilor de la Libertatea, autoritatea s-a mulţumit doar în a răspunde că sediul Facebook este în California, iar filială europeană în Irlanda, iar astfel legea privind protecţia datelor nu se mai aplică astfel. De asemenea, ANSPDCP mai subliniază că nici Cambridge Analytica nu are sediu la noi ci în Marea Britanie.

Cu toate acestea, Germania a reuşit în aceleaşi condiţii să cheme pentru explicaţii oficiali din Facebook, chiar dacă nu există un sediu pe teritoriul ţării. Ba chiar Katarina Barley, ministrul german al Justiției, a amenințat gigantul american cu reglementări mai stricte și penalități mai mari.

Pe lângă faptul că susţine că nu are competenţă, Autoritatea pentru Protecţia Datelor a comunicat că nici nu a primit vreo sesizare din partea utilizatorilor români ai reţelei sociale prin care să fie înştiinţati de cazuri similare celor din scandalul Cambridge Analytica.

În România existau 9,6 milioane de conturi de Facebook la începutul anului trecut, potrivit Facebrands.ro.

Scandalul Facebook- Cambridge Analytica a pornit după ce un cercetător a reuşit să facă profilele psihologice pentru 50 de milioane de oameni, după ce a realizat un sondaj la care au răspuns circa 270.000 de persoane. 
 

Citeşte mai multe despre:   Facebook