Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri High-Tech Gadget test: Sony NEX-5N, probabil cel mai bun mirrorless cu obiective interschimbabile de pe piață (FOTO)
Exclusiv online

Gadget test: Sony NEX-5N, probabil cel mai bun mirrorless cu obiective interschimbabile de pe piață (FOTO)

Un articol de: Andrei Stan - 30 Mar 2012, 10:09
Gadget test: Sony NEX-5N, probabil cel mai bun mirrorless cu obiective interschimbabile de pe piață (FOTO) Foto: Mihai Lucian Galerie foto (39) High-Tech

Camerele foto mirrorless reprezintă noul trend în domeniu, ele fiind apreciate în prezent atât de fotografii amatori, care doresc să evolueze de la o compactă la un aparat superior, cât și de cei profesioniști care caută o alternativă la DSLR-urile butucănoase și greoaie – dimensiunile scăzute fiind principalul avantaj al aparatelor fără oglinzi. Alături de alți producători de renume, Sony a intrat pe acest segment de nișă în urmă cu câțiva ani cu gama NEX, iar în rândurile de mai jos analizăm noul NEX-5N, evoluția lui NEX 5.

Principalele îmbunătățiri aduse de Sony noii generații NEX-5N sunt reprezentate de senzorul CMOS de 16,1 megapixeli, față de precedentul chip de 14,1 MP, al lui NEX 5. De asemenea, lui 5N i-a fost adăugată o interfață tactilă, are o plajă ISO mărită – 100 – 25.600 (față de ISO 100 – 12.800 în cazul NEX 5), posibilitatea de a-i atașa un vizor electronic – FDA-EV1S și realizează fotografii la 10 fps față de 7 fps – NEX 5. Nu în ultimul rând, NEX-5N are suport pentru adaptorul de montură Alpha LA-EA2 SLT, ceea ce înseamnă că este compatibil cu mult mai multe obiective în afara celor trei oferite special pentru el.

Design
Sony NEX-5N se deosebește foarte puțin de predecesorul său în privința formei. Singurele lucruri noi în privința design-ului sunt aliajul de magneziu prezent atât în partea superioară cât și la cea frontală, un alt unghi, ceva mai înclinat al părții superioare, cercul argintiu din jurul butonului power iar materialul din zona unde este ținut cu mâna dreaptă (hand-grip) are un aspect ceva mai rafinat, dar cu o priză asemănătoare cu cea a precedentei generații Sony NEX 5.

La capitolul design și calitatea construcției nu există lucruri de reproșat. Sony s-a gândit probabil că nu merită să modifice un design care deja funcționează foarte bine și s-a concentrat pe îmbunătățirea tehnică a camerei foto. Prin urmare, 5N are un aspect mai rafinat decât predecesoarea sa.Sony NEX-5N se simte solidă, nu există elemente care se mișcă aiurea la corpul său și este foarte ușor de ținut în mână mulțumită grip-ului generos. Are un înveliş dur, dar uşor, din magneziu şi dimensiunea de doar 23,3 mm în cel mai subţire punct. Totuși, din cauza obiectivului proeminent nu este o cameră pe care să o poți purta după tine în buzunar ci mai degrabă într-o mică geantă.

În privința așezării butoanelor, se observă noua amplasare a celui de review și video recording în zona butonului de power. Cea mai mare schimbare este bineînțeles adăugarea ecranului tactil capacitiv care ajută foarte mult la utilizarea camerei împreună cu butoanele fizice.Ecranul LCD Xtra Fine de 7,5 cm (3.0") se înclină până la 80° în sus sau până la 45º în jos pentru o bună vizualizare din aproape orice poziţie de fotografiere. Tehnologia TruBlack asigură detaliile şi contrastul cu reflexii reduse ale soarelui pe ecran. Consolidat de noua interfaţă Photo Creativity Touch, ecranul LCD asigură compoziţia şi previzualizarea fotografiei şi ajustarea setărilor camerei, mai uşoare şi mai flexibile ca oricând.

Sony a inclus în pachetul cu care livrează 5N și un mic blitz, ușor atașabil în partea superioară cu ajutorul unei rotițe cu șurub, după deschiderea unei mici fante, aceeași care permite și atașarea vizorului electronic oferit opțional. Atât portul USB cât și cel HDMI se află în partea stângă a camerei, iar slotul de card se află în același compartiment care găzduiește și acumulatorul.

Obiective şi accesorii
Alegerea tot mai frecventă a obiectivelor cu montură E compatibile cu toate camerele α NEX include acum noul Carl Zeiss Sonnar T* E de 24mm F1.8 ZA, E 50mm F1.8 OSS şi zoom Telephoto E 55-210mm F4.5-6.3 OSS.

Primul adaptor cu montură si tehnologie integrată cu oglindă semitransparentă, adaptorul opţional Mount LA-EA2 permite detectarea fazei AF cu aproape toate obiectivele cu montură A, atât pentru imaginile statice, cât şi pentru cele video. De asemenea disponibil, vizorul opţional electronic FDA-EV1S, XGA OLED Tru-Finder oferă rezoluţie înaltă/contrast şi unghi larg de vizualizare.Alte noutăţi în gama de accesorii sunt carcasa elegantă a camerei (LCS-EB50) şi suportul obiectivului (LCS-EL50), care protejează camera şi obiectivul de posibile zgârieturi, cureaua de umăr (STP-XS3), a cărei structură se potriveşte perfect corpului utilizatorului şi tocul moale (LCS-EMF), care păstrează camera cu montură E şi obiectivul ataşat, precum şi alte lentile şi accesorii suplimentare.

Performanțe
Când au lucrat la noua NEX-5N, scopul evident al celor de la Sony a fost să creeze o cameră ușor de utilizat și care să ofere satisfacții atât fotografilor amatori cât și celor profesioniști. Și putem spune cu mâna pe inimă că au reușit.

Modul Intelligent Auto oferă puțin control asupra opțiunilor manuale, este dedicat celor care vor să facă rapid o fotografie de calitate. Și chiar reușește, fără cusur, este unul dintre sau poate cel mai bun mod auto prezent pe o cameră mirrorless. Iar calitățile sale nu se văd în condițiile normale de fotografiere, când ai suficientă lumină, ci noaptea când își alege singur setările optime de ISO și balans de alb. Rezultatul este impresionant – dacă nu ai cunoștințe prea mari în ale fotografiei poți captura cadre uimitoare la lumină scăzută cu zgomot de imagine foarte scăzut. La precedentul NEX 5 maximul ISO era de 1600 în modul auto, însă la 5N acesta a fost dublat la 3200.De asemenea meniul lui NEX-5N oferă acces la modul Photo Creativity unde poți regla profunzimea sau ”Bkground Defocus” cum o numesc cei de la Sony – ceea ce-ți permite să profiți la maxim de cel mai important amănut tehnic al lui 5N – uriașul senzor APS-C. Unul dintre principalele avantaje ale unui senzor atât de mare este abilitatea sa de a captura imagini la ISO ridicat cu zgomot de imagine diminuat.

Dacă nu știi la ce folosesc funcțiile camerei, nicio problemă – Sony a adăugat fiecăreia și mici explicații, amănunt de mare ajutor pentru începători.În termeni de performanță, răspunsurile camerei sunt accelerate şi mai mult de timpul de eliberare a declanşatorului, de aproximativ 0.02 secunde: cel mai rapid dintre toate camerele cu obiectiv interschimbabil din lume. Această caracteristică, împreună cu un algoritm AF îmbunătăţit, care dublează viteza de citire a senzorului de imagine, şi un sistem mai eficient de procesare a imaginii, rezultă într-o focalizare automată semnificativ mai rapidă decât cea al prezentului model NEX-5.

Senzorul Exmor CMOS APS HD cu rezoluţie de 16,1 megapixeli reali este susţinut de o versiune special optimizată a procesorului de imagine BIONZ. Această combinaţie între senzor şi procesor asigură imagini excepţionale, clare, fără imperfecţiuni. Sensibilitatea este mărită la ISO 25600, cea mai mare dintre camerele cu obiective interschimbabile cu tehnologie fără oglindă, permiţând o fotografiere fără trepied de foarte bună calitate în condiţii de luminozitate scăzută.

La o simplă apăsare de buton, camera NEX-5N înregistrează video Full HD AVCHD ver. 2.0 (Progresiv) cu o calitate foarte bună a sunetului stereo, la frecvenţa 50p – o premieră pentru camerele cu obiectiv interschimbabil cu senzor de dimensiune APS-C. Citirea mai rapidă facilitată de senzor creşte rata maximă a cadrelor până la 60 cps, faţă de anteriorul 30cps. Înregistrarea la setarea 24p conferă filmelor o notă expresivă, artistică. Ca şi în cazul fotografierii statice, opţiunea Tracking Focus permite unui subiect ţintă să fie selectat prin intermediul ecranului tactil, chiar şi în timpul mişcării acestuia.Fotografii se pot bucura, de asemenea, şi de control complet asupra expunerii în timpul înregistrării video cu ajutorul opţiunilor Programme, Aperture/Shutter Priority şi toate modurile manuale – întocmai ca la o camera DSLR. Calitatea sunetului stereo este îmbunătăţită cu ajutorul circuitelor îmbunătăţite care reduc nivelul de zgomot, în special în cazul înregistrării unor scene cu volum redus.

Fotografii avansați vor aprecia NEX 5-N deoarece oferă un control manual complet asupra camerei. De asemenea, capturează și imagini în format RAW. Interfața tactilă face echipă bună cu cele câteva butoane configurabile după preferință, din dreapta ecranului. Fotografierea în diferite moduri este ușor de realizat cu reglarea de asemenea facilă a parametrilor precum diafragma sau timpul de expunere - necesită o minimă interacțiune cu meniul, mai ales dacă îți configurezi butoanele așa cum îți place.Diafragma și timpul de expunere sunt modificate prin rotița de control de lângă ecran. În modul manual, pentru a le regla și a comuta între ele este suficient să apeși în partea de jos a aceleiași rotițe, iar parametrul ajustabil se va colora în portocaliu.

Noua NEX-5N este prima cameră cu obiectiv interschimbabil şi sistem cu montură E de la Sony care dispune de noua interfaţă Photo Creativity. Background Defocus, Exposure, Picture Effect şi alte ajustări pot fi previzualizate, aplicate şi combinate rapid cu ajutorul panoului LCD tactil şi cadranului de control.

Opţiunea Picture Effect, introdusă pentru prima dată pe NEX-C3, simplifică obţinerea unor efecte artistice doar cu ajutorul camerei, fără a fi nevoie de post-procesare PC. Există în prezent 11 moduri şi 15 efecte, inclusiv noul HDR Painting, Soft Focus, Miniature, Rich-Tone Monochrome şi Soft High-key. O generoasă paletă de alte funcţii artistice include 3D Sweep Panorama, Soft Skin, Auto HDR, Handheld Twilight şi moduri Anti Motion Blur.În modul Speed Priority Continuous, camera NEX-5N surprinde cadre active cu până la 10 fps (viteza propriu-zisă depinde atât de condiţiile de fotografiere, cât şi de performanţa cardului de memorie). Este una dintre cele mai rapide la fotografiatul în rafală dintre camerele cu obiectiv interschimbabil, fără oglinzi.

Concluzii
Sony NEX-5N este cu siguranță în vârful ierarhiei camerelor mirrorless, deși concurența îi suflă în ceafă de când a observat potențialul acestora. În condițiile tehnologiei actuale nu ai ce să-i reproșezi.

Este probabil cea mai bună alegere atât pentru un fotograf avansat care vrea o cameră profesională de dimensiuni mici și cu obiective interschimbabile, cât și pentru amatorii care știu doar să apese pe butonul de declanșare în modul auto, însă vor să treacă la nivelul următor.Singurul defect pe care i l-am găsit este prețul său prohibitiv – aproximativ 2.800 de lei. De asemenea, și obiectivele dedicate special camerei sunt scumpe comparativ cu cele disponibile la un DSLR tradițional. Există însă și o soluție în acest sens – poate fi achiziționat un adaptor opţional pentru obiectivele cu montură A, din care sunt disponibile mai multe și sunt de asemenea semnificativ mai ieftine.

Click aici pentru specificațiile tehnice complete ale Sony NEX-5N

Mai jos, câteva fotografii capturate cu această cameră:

1. Expunere: 1/60 secunde, Diafragma: f/4, Distanța focală: 30.00 mm, ISO: 6402.Expunere: 1/13 secunde, Diafragma: f/3.5, Distanța focală: 30.00 mm, ISO: 32003.Expunere: 1/160 secunde, Diafragma: f/6.3, Distanța focală: 30.00 mm, ISO: 25600


Autor: Florin Tulbure, B1.ro

Citeşte mai multe despre:   Sony