Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri High-Tech Avertismenul ambasadorului Adrian Zuckerman: "Huawei reprezintă o cale greșită pentru dezvoltarea 5G" / Poziția companiei chineze

Avertismenul ambasadorului Adrian Zuckerman: "Huawei reprezintă o cale greșită pentru dezvoltarea 5G" / Poziția companiei chineze

Un articol de: Sebastian Pricop - 17 Feb 2020, 15:37
foto: Inquam Photos / Octav Ganea High-Tech

UPDATE:  Într-un mesaj transmis după apariția afirmațiilor ambasadorului american, compania Huawei România susține că Adrian Zuckerman denaturează sensul conceputui de securitate, comerț și libertate și se folosește de informații nefondate pentru a inducere în eroare publicul.

Huawei contrazice acuzațiile diplomatului american și salută poziția Uniunii Europene de a lăsat compania să contribuie la dezvoltarea tehnologiei 5G.

Poziția integrală poate fi citită la finalul materialului.

 

 

Ambasadorul american la București, Adrian Zuckerman, a lansat luni mai multe avertismente dure la adresa posibilitatea ca operatorul chinez Huawei să ia parte la dezvoltarea rețelelor 5G din Europa. 

Diplomatul american a amintit că această companie a fost pusă sub acuzare de Departamentul de Justiție din SUA pentru fraude și complot pentru a fura secrete comerciale, iar, în cadrul schemei pe care a folosit-o de zeci de ani, a plătit bonusuri angajaților care au furat informații confidențiale de la concurenții din Statele Unite.

"Huawei reprezintă o cale greșită pentru dezvoltarea 5G.  Contrar marketingului și al percepției publice generale distorsionate, 5G nu este sinonim cu companiile chineze. Companiile americane, europene și sud-coreene conduc calea dezvoltării 5G pe piețele din întreaga lume. Tehnologia 5G oferă oportunități, dar, aflată în mâini greșite, amenință securitatea națională. După cum a spus Secretarul de Stat, Mike Pompeo, competiția cu China pune în discuție libertățile fundamentale pe care fiecare dintre noi le prețuiește. 

O rețea 5G nu este doar o rețea pentru comunicații, ci reprezintă o infrastructură esențială pentru economia secolului XXI. La fel cum o rețea de drumuri și autostrăzi ajută indivizii și mărfurile să se deplaseze și ajută la deblocarea potențialului economic, viitoarele rețele 5G vor fi autostrăzi și rute ale economiei digitale.  Trebuie să ne asigurăm că folosim companii care continuă să dezvolte tehnologii 5G de încredere, cum sunt Ericsson, Nokia, Samsung și Qualcomm.  Aceste companii reprezintă o soluție la amenințarea provocată de firmele de tehnologie care au legături cu Partidul Comunist Chinez", a fost mesajul ambasadorului, conform Agerpres.

Zuckerman a subliniat că, spre deosebire de companiile occidentale, firmele de tehnologie din China trebuie să împărtășească informațiile și tehnologia cu autoritățile militare sau de spionaj chineze.

"Companiile chineze și clienții lor nu sunt niciodată cu adevărat scutite de supravegherea Partidului Comunist Chinez. Pentru a menține rețelele noastre sigure și pentru a ne păstra valorile democratice, nu putem avea încredere în aceste firme", indică ambasadorul, amintind că, în august 2019, Statele Unite și România au semnat un memorandum de înțelegere prin care s-au pus de acord asupra amenințărilor pe care le reprezintă furnizorii de tehnologie 5G care nu sunt de încredere.

Acesta a arătat că îngrijorările nu au fost reflectate doar de către Statele Unite, existând deja un avertisment și la adresa Uniunii Europene.

"Dar nu numai Statele Unite au aceste îngrijorări: în 29 ianuarie, Uniunea Europeană a cerut statelor membre să excludă din sectoarele critice ale rețelelor 5G furnizorii ce prezintă un risc ridicat. Prezența companiilor chineze în rețelele 5G periclitează securitatea acestora. Singura modalitate de a proteja securitatea 5G este să o construim cu companii în care putem avea încredere. Includerea echipamentelor chineze în orice parte a unei rețele 5G creează riscuri inacceptabile pentru securitatea națională, pentru infrastructura critică, confidențialitatea și drepturile omului. Așteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu aliații noștri NATO pentru a construi un viitor digital puternic, sigur și prosper, care să susțină și să ne apere valorile și modul de viață", conchide ambasadorul american la București.

Reamintim că cel mai mare producător din domeniu din lume, Huawei a fost contestat, pe fondul războiului comercial dintre SUA și China, de administrația Trump, care a invocat riscul de spionaj în favoarea guvernului chinez.

În ceea ce privește România, reamintim că, pe 20 august, Klaus Iohannis a semnat un "Memorandum de Înțelegere" cu partea americană privind tehnologia 5G. Memorandumul stabileşte o serie de criterii pe care companiile participante la licitaţia din toamnă ar trebui să le respecte. Aceste criterii ar trebui să fie "compatibile cu statul de drept" şi să fie "transparente", două aspecte la care China nu excelează ceea ce ar putea afecta compania Huawei.

Criteriile sunt:

- Dacă furnizorul este, în lipsa pârghiilor juridice, sub controlul guvernului unui alt stat;

- Dacă furnizorul are o structură a acționariatului transparentă;

- Dacă furnizorul are o istorie de comportament corporatist etic și este supus unui regim juridic care impune practici corporative transparente.

Sorin Grindeanu, președintele ANCOM, a anunțat că licitația pentru licențele 5G se amână, aceasta urmând a avea loc cel mai probabil în prima jumătate a anului 2020, dacă se respectă toți pașii necesari.

Poziția companiei Huawei:

Prin mesajul transmis instituțiilor media din România în data de 17 februarie 2020, Ambasadorul Statelor Unite în România, domnul Adrian Zuckerman, a încercat să denatureze sensul conceptului de securitate, comerț și libertate, utilizând zvonuri nefondate si presupuneri drept dovezi. În plus, a dorit să folosească doar informații în avantajul său, pentru a induce în eroare publicul din România, ceea ce reprezintă adevărata amenințare.

Reputația Guvernului Statelor Unite a fost foarte afectată de raportul publicat de Washington Post  săptămâna trecută despre modul în care CIA a folosit o companie producătoare de echipamente de criptare pentru a spiona alte țări, acesta încercand să distragă atenția publicului larg printr-o acțiune în instanță împotriva Huawei. 

Nu a existat niciodată vreo reglementare sau dovadă care să ateste faptul că Huawei este sub supravegherea guvernului chinez pentru a oferi accesul la tehnologie și informații armatei chineze sau agențiilor de informații chineze. Cu toate acestea,  legea „CLOUD Act” obligă companiile de tehnologie din SUA să furnizeze date atunci când guvernul American le cere acest lucru.

UE și statele sale membre au purtat pe perioada a 10 luni discuții pentru a redacta toolbox-ul 5G, în urma cărora au fost definite 9 categorii de riscuri și au fost propuse 29 de metode de atenuare a acestora. Toolbox-ul 5G reprezintă un mod de abordare foarte profesionist, care diminuează relevanța conținutului memorandumului de înțelegere referitor la tehnologia 5G propus de Statele Unite. Memorandumul  confirmă incapacitatea Statelor Unite de a-și gestiona securitatea rețelelor de telecomunicatii pe baza unor criterii tehnice obiective.

Huawei salută poziția obiectivă a UE și suntem dispuși să contribuim cu capacitatea noastră profesională și să depunem toate eforturile pentru crearea unei societăți digitale mai bune, împreună cu clienții și partenerii noștri români. Avem toată disponibilitatea pentru abordarea problematicilor legate de securitatea cibernetică din România în condiții de deplină siguranță.

 

Citeşte mai multe despre:   Adrian Zuckerman,   Statele Unite,   Huawei