Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri High-Tech Foști angajați ai Huawei descriu cum sunt colectate datele personale ale clienţilor și unde ajung

Foști angajați ai Huawei descriu cum sunt colectate datele personale ale clienţilor și unde ajung

Un articol de: Redacția B1.ro - 22 Iul 2019, 22:23
Sursă foto: hepta.ro High-Tech

Filiala din Cehia a companiei chineze Huawei colectează, în secret, datele personale ale clienţilor săi, ale funcţionarilor şi oamenilor de afaceri, a relatat luni postul public de radio ceh Radiozurnal, citat de securityweek.

Ulterior colectării datelor personale, Huawei împărtăşeşte aceste informaţii cu Ambasada Chinei la Praga.

Afirmaţiile postului de radio ceh au la bază o serie de mărturii făcute sub acoperirea anonimatului de către doi foşti manageri ai filialei Huawei.

"Manageri care au lucrat pentru companie timp de mai mulţi ani le-au relatat reporterilor noştri că au fost obligaţi să introducă date personale ale clienţilor într-un sistem separat de cel pentru informaţii comerciale", a precizat postul de radio.

Informaţiile în cauza incluzând situaţiile financiare ale clienţilor, numărul copiilor lor sau chiar hobby-urile.

"Accesul la aceste informaţii din sistemul Relaţiilor cu Clienţii (Customer Relationship Management - n.r.) este gestionat doar de la sediul central al Huawei din China", a adăugat unul dintre cei doi foşti manageri.

Informaţiile confirmă astfel suspiciunile serviciilor de informaţii din Cehia, care încă din decembrie 2018 au atras atenţia cu privire la posibilele riscuri reprezentante de utilizarea tehnologiei Huawei, afirmând că ele constituţie o ameninţare la adresa securităţii ţării.

Reacţia filialei Huawei din Cehia la dezvăluiri

În replică la mărturiile celor doi foşti manageri, compania chineză de telecomunicaţii a precizat, sec, faptul că respectă Regulamentul general de protecţie a datelor (GDPR). 

Lucrurile din perspectiva Guvernului României

În luna iunie, Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI) a adoptat stategia 5G pentru România, compania chineză Huawei fiind inclusă la licitaţia pentru licenţele 5G. Licitaţie care, potrivit ministrului Comunicaţiilor, Alexandru Petrescu, ar urma să aibă loc în al patrulea trimestru - adică spre sfârşitul acestui an.

Asta în ciuda numeroaselor avertismente pe care Statelor Unite le-a dat, timp de peste un an, cu privire la potentialele riscuri de securitate care are veni impreuna cu tehnologia Huawei. De altfel, in România, doar Partidul Naţional Liberal (PNL) a cerut o investigaţie de risc pentru Huawei.

Foto: Alexandru Petrescu, ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale (sursă foto: Facebook / Alexandru Petrescu)

Ce poziţii au alte state-membre UE, în timp ce Guvernul României nu pare deloc îngrijorat

  • Marea Britanie - potrivit analiştilor STRATFOR, în luna martie, autorităţile britanice au publicat un raport în care se avertiza că există "probleme tehnice semnificative" asociate cu unele echipamente Huawei, care ar putea crea vulnerabilităţi companiilor britanice. Acelaşi raport însă, nu a reuşit să găsească dovezi directe care să indice că Huawei ar spiona în favoarea guvernului chinez;
  • Germania - Cancelarul german, Angela Merkel, a promis că nicio companie nu va fi exclusă de la licitaţia pentru construirea reţelei 5G. Cu toate acestea, guvernul condus de ea s-a angajat să introducă standarde mai stricte pentru companiile de telecomuncatii străine;
  • Franţa - Agenţia Naţional de Securitate Cibernetică franceză a anunţat că nu va fi utilizată tehnologie Huawei pentru construirea segmentelor din viitoarea reţea 5G considerate "vulnerabile". În plus, guvernul francez a anunţat că ia în calcul restricţionarea echipamentelor ce provin din ţări "cu risc ridicat";
  • Italia - în Italia, partidele de guvernământ susţin lucruri diferite. Pe de o parte, "Mişcarea Cinci Stele" (condusă de Luigi Di Maio) vrea o cooperare mai strânsă cu China. "La Liga" însă (condusă de Matteo Salvini) este sceptică din acest punct de vedere, tocmai din cauza potenţialelor riscuri de securitate asocitate tehnologiei Huawei;
  • Belgia - un raport al centrului de spionaj cibernetic belgian nu a găsit nicio dovadă că echipamentul Huawei ar putea fi folosit pentru spionaj;
  • Olanda - serviciile de informaţii olandeze încă investighează dacă tehnologia Huawei prezintă vreun risc;
  • Ungaria - a inclus Huawei în rândul "partenerilor strategici IT";
  • Slovacia - nu consideră Huawei un risc de securitate;
  • Polonia, Lituania şi Letonia - sunt încă indecise şi au făcut apel la o poziţie comună NATO-UE cu privire la Huawei;
  • Uniunea Europeană - potrivit STRATFOR, cel mai probabil, Bruxelles-ul îşi va prezenta poziţia în luna octombrie, fiind puţin probabil să impună o politică anume - fie pro sau contra Huawei. În schimb, UE ar urma să ofere un set de recomandări cu privire la modul în care riscurile de securitate pot fi diminuate.

Citeşte mai multe despre:   Huawei
 
 
 
Loading...