Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri High-Tech Cum va fi utilizată inteligenţa artificială pentru cartografierea galaxiilor din întreaga emisferă sudică a Pământului (FOTO)

Cum va fi utilizată inteligenţa artificială pentru cartografierea galaxiilor din întreaga emisferă sudică a Pământului (FOTO)

Un articol de: Redacția B1.ro - 08 Iul 2019, 14:23
Foto: Galaxia Sombrero (sursă: NASA) High-Tech

Un doctorand britanic a conceput un instrument de inteligență artificială (AI) care poate găsi galaxii (sau grupuri de galaxii) aflate la distanțe foarte mari, relatează Digital Trends.

Denumit “Deep-CEE” (altfel spus, "Deep Learning for Galaxy Cluster Extraction and Evaluation"), instrumentul va putea procesa, în fiecare zi, câte 15 TB (terabytes) de date.

Motivul pentru care doctorandul a conceput acest instrument a fost faptul că, cu cât sunt mai îndepărtate, lumina emisă de galaxii este mai greu de detectat, mai ales de instrumentele de observare de pe Pământ.

Cea mai îndepărtată galaxie, de exemplu, este "GN-z11" şi se afla la o distanţă de numai puţin de 13,39 miliarde de ani lumină. Altfel spus, lumina emanată de acea galaxie a avut nevoie de 13,39 de miliarde de ani pentru a ajunge pe Pământ. Iar imaginea obţinută este foarte neclară.

Foto: Galaxia "GN-z11", cea mai îndepărtată galaxie descoperită până acum (sursă foto: Wikipedia / European Space Agency/NASA)

Matthew Chan, doctorandul în cauză al Universităţii din Lancaster, a fost deja cooptat în proiectul Large Synoptic Survey Telescope (LSST), ce va începe în anul 2021 şi în cadrul căruia îşi va putea utiliza instrumentul de inteligenţă artificială pentru a cartografia întreaga emisferă sudică a cerului. 

"Vom utiliza modelul nostru pe studii revoluţionare precum Large Synoptic Survey Telescope (LSST), care va cerceta regiuni mai ample şi mai îndepărtate ale Universului până acum neexplorate", a declarat doctorandul Matthew Chan, într-un comunicat.

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Foto: Galaxia "MACS0647", a doua cea mai îndepărtată galaxie descoperită până acum (sursă foto: Wikipedia / European Space Agency/Hubble Telescope)

 
 
 
Loading...