Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri High-Tech Lansarea lui Goliat, primul satelit românesc, amânată pentru 13 februarie din cauza vântului puternic

Lansarea lui Goliat, primul satelit românesc, amânată pentru 13 februarie din cauza vântului puternic

Un articol de: - 09 Feb 2012, 12:01
Foto: topub.unibuc.ro Galerie foto (4) High-Tech

 Astăzi ar fi trebuit să ajungă în spațiu primul satelit românesc, însă din cauza condițiilor meteo nefavorabile, mai precis a vântului puternic, lansarea lui Goliat a fost amânată pentru data de 13 februarie, între orele 12:00 și 14:00 (ora României). Lansarea va avea loc la Centrul Spaţial din Guyana Franceză (Insula Kourou).

"Este o perioadă cu vânt puternic acolo (în Guyana Franceză, n.r.)", a declarat, pentru Mediafax, Marius-Ioan Piso, preşedintele Agenţiei Spaţiale Române.

Goliat este un nanosatelit de tip Cubesat; el va fi încărcat la bordul rachetei Vega care îl va duce în prima misiune românească în jurul Pământului. Goliat a fost proiectat de o echipă de ingineri și fizicieni români. Ei au început acest proiect încă de pe vremea când erau studenți la Facultatea de Fizică a Universității din București și la Universitatea „Politehnica” din București.Agenția Spațială Română (ROSA) este cea care a inițiat proiectul Goliat în anul 2005, cu un buget alocat de 1.500.000 Lei.

Potrivit site-ului Universității București, ”Goliat este un nanosatelit artificial științific de 1kg și 10x10x10 cm, primul construit vreodată în România, bazat pe standardul american Cubesat. Acesta are la bord o serie de experimente științifice: determinarea fluxului de meteoriți (SAMIS), măsurarea dozei de radiații cosmice la nivelul orbitei terestre (Dose-N) și captarea de imagini cu suprafața Pamântului folosind o cameră de observație de 3 megapixeli instalată la bord și cu o rezoluție la sol de aproximativ 21x28m”.Satelitul ar fi trebuit să ajungă în spațiu în noiembrie 2009 cu ajutorul unei navete a Agenției Spațiale Europene, însă lansarea a fost amânata din motive tehnice.

Goliat este programat acum pentru lansare pe 13 februarie 2012, într-o orbită eliptică cu înălțimea variind între 357 și 1447 km și înclinație de 71 de grade. Satelitul va fi operat de două stații de sol a€“ una situată la Măgurele și cealaltă la Marisel, lânga Cluj.
Citeşte mai multe despre:   satelit
 
 
Loading...