Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri High-Tech Mark Zuckerberg susține că Facebook e într-o „cursă a înarmării” împotriva Rusiei și Chinei, pentru a le împiedica să mai interfereze în alegeri / Lupta companiei cu informațiile false despre coronavirus și 5G

Mark Zuckerberg susține că Facebook e într-o „cursă a înarmării” împotriva Rusiei și Chinei, pentru a le împiedica să mai interfereze în alegeri / Lupta companiei cu informațiile false despre coronavirus și 5G

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 21 Mai 2020, 15:14
Mark Zuckerberg susține că Facebook e într-o „cursă a înarmării” împotriva Rusiei și Chinei, pentru a le împiedica să mai interfereze în alegeri / Lupta companiei cu informațiile false despre coronavirus și 5G Foto: Hapta - Zuma Press / Liu Jie High-Tech

Mark Zuckerberg a dat asigurări, într-un interviu pentru BBC, că Facebook ia măsuri în permanență pentru a nu fi folosită drept platformă de răspândire a știrilor false, în contextul pandemiei de coronavirus. Acesta a precizat, de exemplu, că au fost emise 50 de milioane de etichete de avertisment și că au fost șterse numeroase postări cu informații false despre boală și așa-zisul tratament pentru COVID-19. De asemenea, a fost șters și conținut ce includea conspirații despre așa-zisele legături între rețeaua 5G și răspândirea coronavirusului. Zuckerberg a mai declarat că Facebook se află într-un soi de „cursă a înarmării” cu state precum Rusia, China și Iran, care desfășoară campanii de pretinsă informare pentru a influența rezultatul diverselor alegeri. Fondatorul companiei a admis că Facebook a fost prinsă pe picior greșit la alegerile prezidențiale americane din 2016, dar de atunci a învățat multe și lucrurile s-au schimbat.

 

Mark Zuckerberg a explicat cum luptă Facebook cu știrile false despre coronavirus și conspirațiile despre rețeaua 5G

 

Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a declarat pentru BBC că a avut grijă până acum să șteargă orice conținut ce putea afecta „imediat și iminent” utilizatorii și așa va proceda și de acum încolo.

„Chiar dacă un lucru nu va duce iminent la rănirea fizică a unei persoane, noi nu vrem ca dezinformarea să fie conținutul care se viralizează”, a precizat el.

Facebook a șters postarea în care președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, susținea că oamenii de știință au „demonstrat” că există un tratament pentru coronavirus. Mesajul, a precizat Zuckerberg, a fost șters deoarece „evident” nu era adevărat.

Mark Zuckerberg a mai afirmat că Facebook a șters conținut de pe grupuri care susțineau că tehnologia 5G este de vină pentru răspândirea COVID-19 și care încurajau utilizatorii să distrugă antenele.

Rețeaua socială a mai șters mesaje ale celebrului conspiraționist britanic David Icke, deoarece „încălcau în mod repetat politica noastră privind dezinformarea”. Icke sugerase că rețelele 5G au legătură cu răspândirea COVID-19, iar într-un clip video a dat de înțeles că un grup de evrei e în spatele virusului.

Zuckerberg a mai afirmat că verificarea conținutului se face în mod independent și că, de la izbucnirea epidemiei, au fost emise 7.500 de notificări privind dezinformarea. Asta a daterminat rețeaua să emită 50 de milioane de etichete de avertisment în privința diverselor postări.

„Știm că acestea funcționează deoarece în 95% din timp utilizatorii nu accesează conținut cu o asfel de etichetă”, a afirmat el.

În același timp, Facebook insistă că dacă nu există perspectiva unui pericol iminent, atunci va permite „cea mai largă deschidere posibilă” în raport cu libertatea de exprimare.

 

Mark Zuckerberg a dat asigurări că Facebook a luat măsuri pentru ca Rusia, China și Iran să nu mai poată influența rezultatul alegerilor

 

Zuckerberg a mai declarat, pentru BBC, că încercarea Facebook de a împiedica amestecul în alegeri al unor țări precum Rusia, Iran sau China a devenit o „cursă a înarmării”. A admis că la prezidențialele americane din 2016, terminate cu victoria lui Donald Trump, rețeaua a rămas „în urmă” cu identificarea și reacția la „campaniile coordonate de informare”. El a insistat apoi că Facebook și-a învățat lecția.
Potrivit Facebook, campaniile de răspândire a știrilor false au devenit o tactică nouă în 2016, iar de atunci a indentificat 50 în toată lumea.

„Realitatea aici este că din 2016 am învățat multe despre cum funcționează politica în online. Există multe amenințări și am depus mari eforturi să le diminuăm”, a declarat acesta.

„De exemplu, un domeniu în care eram în urmă în 2016  - dar cred că acum suntem destul de avansați - este cel al identificării și combaterii acestor campanii coordonate de informare. Acestea vin de la diverse state, fie că este vorba de Rusia sau Iran ori, în anumite cazuri, China, a explicat el.

Întreba dacă se află într-o „cursă a înarmării” cu aceste state, Zuckerberg a răspuns: „câteva țări vor încerca și vor desfășura campanii pentru a influența anumite lucruri”. A precizat, totuși, că nu se simte îndreptățit să se pronunțe în ce măsură aceste campanii au avut succes.

Facebook a fost de atunci implicat într-un imens scandal, după ce s-a aflat că datele a zeci de milioane de utilizatori au ajuns pe mâinile unor structuri cu interese politice precum Cambridge Analytica. Zuckerberg spune că acum Facebook e mai bine pregătit decât alte companii, chiar mai bine decât unele guverne, pentru a preveni încercări viitoare de a influența rezultate politice.

Facebook valorează aproape 700 de miliarde de dolari. În 2019, rețeaua a închis 5,4 miliarde de conturi false.

B1 TV va difuza, în exclusivitate, documentarul “The Facebook Dilemma”, vineri, 22 mai, de la ora 22.00 și duminică, 24 mai, de la ora 16.00.
 

Citeşte mai multe despre:   Mark Zuckerberg,   Facebook,   China,   Rusia