EXCLUSIV // Teodor Meleșcanu contrazice memorandumul semnat de România cu SUA: „Fără îndoială, Huawei va putea participa la licitația privind tehnologia 5G”

EXCLUSIV // Teodor Meleșcanu contrazice memorandumul semnat de România cu SUA: Fără îndoială, Huawei va putea participa la licitația privind tehnologia 5G
foto: Hepta.ro / Mediafax Foto / Andreea Alexandru

EXCLUSIV ONLINE // Președintele Senatului, Teodor Meleșcanu, a vorbit în exclusivitate pentru B1.ro despre interesele companiilor chineze în România și despre memorandumul încheiat între SUA și România care recomandă excluderea companiilor chinezești din licitația privind implementarea tehnologiei 5G.

„Când vine vorba despre comerț și despre economie trebuie să mergem clar pe regulile de transparență ale Uniunii Europene, deci din acest punct de vedere noi ne vom respecta toate angajamentele. Partenerii noștrii chinezi trebuie să înțeleagă că trebuie să facem împreună niște lucruri care să nu dăuneze relațiilor pe care le avem în cadrul Uniunii Europene”, a declarat președintele Senatului.

În ceea ce privește memorandumul semnat de România cu Statelor Unite în cadrul vizitei lui Iohannis la Casa Albă, Teodor Meleșcanu a subliniat că acesta va trebui reluat de către Guvern.

Nu am văzut textul memorandumului. Însă în mod evident că un memorandum este la nivel guvernamental. Deci va trebuie să fie reluat de către Guvern. Deschiderea unor oportunități către societățile din Satatele Unite, din China care să poată colabora pentru o asemenea lucrare la nivelul României. Deci, noi nu avem niciun fel de problemă, nu vrem să creăm probleme nimănui. Până la urmă, politica e politică, iar comerțul este comerț, economia este economie. Vrem în toate cazurile să fie clar că vom respecta cu strictețe regulile de transparență ale Uniunii Europene„, a subliniat Teodor Meleșcanu.

Întrebat dacă, în aceste condiții compania chineză Huawei va putea să participe la licitația privind implementarea tehnologiei 5G, Teodor Meleșcanu a lăsat deschisă această posibilă

„Fără îndoială. Orice companie. Suntem o țară deschisă și va trebui să vedem care va fi rezultatul licitației. De asemenea, ea se poate asocia cu alte societăți din Uniunea Europeană, din Turcia, din alte zone pentru a putea într-adevăr să fie prezentă pe piața noastră„, a precizat Teodor Meleșcanu.

Detalii despre memorandumul România – SUA

Pe 20 august preşedintele Klaus Iohannis a participat la semnarea un „Memorandum de Înțelegere”, alături de președintele Donald Trump privind tehnologia 5G, documentul fiind semnat de ambasadorul României în SUA, George Maior

Memorandumul semnat cu partea americană stabileşte o serie de criterii pe care companiile participante la licitaţia din toamnă ar trebui să le respecte. Aceste criterii ar trebui să fie „compatibile cu statul de drept” şi să fie „transparente”, două aspecte la care China nu excelează.

Criteriile sunt:

– Dacă furnizorul este, în lipsa pârghiilor juridice, sub controlul guvernului unui alt stat;
– Dacă furnizorul are o structură a acționariatului transparentă;
– Dacă furnizorul are o istorie de comportament corporatist etic și este supus unui regim juridic care impune practici corporative transparente.

Pe 22 august,HuaweiRomânia a fost inclusă de SUA pe „lista neagră” a entităților care au nevoie de permisiunea autorităților americane pentru a face afaceri cu peste Ocean.

Alexandru Petrescu, exclusiv pentru B1.ro, despre tehnologia 5G şi Huawei

Reamintim că Ministrul Comunicațiilor,Alexandru Petrescu, a vorbit în exclusivitate pentru B1.ro despre implementarea tehnologiei 5G în România, în contextul în care a fost chemat luni în Camera Deputaților să vorbească despre acest subiect în cadrul „Orei Guvernului”. El a refuzat să ofere un răspuns tranșant la întrebarea reporterului B1.ro privind participarea celor de laHuaweila licitația privind implementarea tehnologiei 5G în România.

Acesta a precizat și că memorandumul între România și SUA ar trebui să fie implementat în legislația națională. În această privință, un document urmează să fie dezbătut într-o ședință a CSAT.

„Memorandumul ar trebui să fie implementat și am convingerea că va fi un bun exemplu de cooperare interinstituțională. Preocuparea noastră vizavi de aceste riscurui ce țin de implemnetarea tehnologiei 5G a fost o preocupare centrală încă de la începutul anului. În diferite forumuri și structuri ce țin de securitatea națională, acest punct a fost cap de afiș. Urmează ca tot ce s-a discutat să se regăsească și pe masa CSAT-ului și acolo sunt convins că există înțelepciunea și colaborearea interinstituțională de a se lua decizia cea mai bună”, a mai precizat ministrulAlexandru Petrescuîn exclusivitate pentru B1.ro.

În ceea ce privește posibilitatea caHuaweisă participe la licitație, ministrul Comunicațiilor a precizat că nu s-a discutat despre acest subiect.

„Nu s-a discutat despre asta. Nu există niciun fel de nominalizare statală sau provenineța de țara a unui vendor. Ceea ce ne intereseaza este sa pastram un ecosistem digital si sa construim un ecosistem digital care sa ne permita ca într-un an să spunem „da”, ecosistemul digital romanesc asigura integritatea informatiilor si pentru acest „da” pe care îl vom da în cateva saptamani este foarte important sa luam toate masurile astazi”, a mai precizat ministrulAlexandru Petrescu.

Întrebat de reporterul B1.ro dacă există posibilitatea caHuaweisă fie acceptată dacă se prezintă la licitație, ministrul nu a putut oferi un răspuns: „Nu vă pot răspunde la această întrebare. Este un parcurs în derulare”.

Urmăriți B1TV.ro și pe