Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri High-Tech Navigare sigură și evitarea blocărilor geografice

Navigare sigură și evitarea blocărilor geografice

Un articol de: - 23 Apr 2021, 09:11
Navigare sigură și evitarea blocărilor geografice High-Tech

Datorită problemelor legate de licențe și drepturi de autor, deciziilor guvernamentale și altor factori, restricția geografică este o situație care afectează pe  toată lumea. Mesajul care afișează  Conținutul nu este disponibil în țara dvs. poate apărea în mod neașteptat. Cum se poate proceda atunci? Cum să depășești restricțiile geografice?

 

Ce este blocarea geografică?

 

Geo-blocarea este o modalitate prin care se limitează accesul la anumite site-uri web pe baza locației geografice. Este cel mai răspândit în industria de streaming video, dar este folosit și ca mijloc de restricționare a accesului la rețelele sociale, site-uri de întâlniri sau de știri. Dacă e să ne refeim la  streaming, se rezumă în mare parte la probleme de licențiere și drepturi de autor. Să luăm ca exemplu un serviciu de streaming to mai utilizat și care se numește  NetflixDe ce fiecare țară are o bibliotecă Netflix diferită? Cu siguranță nu pentru că pot, ci pentru că este necesar. Chiar dacă există din ce în ce mai multe originale pe Netflix, cele mai multe filme și emisiuni TV aparțin altor studiouri de film și televiziune. Așadar, Netflix trebuie să joace după regulile lor. Când un studio de film de la Hollywood investește milioane de dolari în realizarea unui film, este normal faptul  că vor să recupereze acești bani și apoi să realizeze  un profit.Astfel  nu pierd timp aplicând legi stricte privind drepturile de autor pentru a câștiga cât mai multe sume de bani.

În afară de blocurile geografice în flux, există și o problemă a cenzurii. Deși această problemă ar putea părea ceva impus doar de anumite tipuri de guverne, sfera acesteia a crescut alarmant în multe țări democratice. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Cambridge, foarte multe țări  se lansează într-o formă de cenzură sponsorizată de stat. Există însă și alte  motive pentru geo-restricții; de exemplu, un site de cumpărături nu are mijloacele necesare pentru a-și expedia produsele spre  o anumită țară.De fapt, principalele motive pentru blocarea geografică pot fi rezumate la două aspecte importante, cum ar fi cenzura și problemele privind drepturile de autor și licența.

 

Cum se pot evita blocările geografice?

 

 Există patru moduri prin care se pot evita aceste restricții. Primul mod se referă la utilizarea unui serviciu VPN eficient, iar dacă doriți să vă convingeți singuri de eficiența lui, puteți testa o încercare gratuită a unui VPN. Un VPN este cel mai eficient mod de a ocoli blocarea geografică în condiții de siguranță și private. Acesta vă maschează adresa IP reală și o înlocuiește cu cea care are sediul într-o altă țară.Obținerea unui VPN este ușoară  și de multe ori, ieftină. Majoritatea VPN-urilor sunt compatibile cu sistemele de operare iOS, Android, macOS și Windows .

Un alt mod pentru a evita geo-blocarea este utilizarea unui  server proxy. Acesta reprezintă un  mijloc de legătură între dispozitivul dumneavoastră  și un site web sau serviciu pe internet. Când sunteți conectat la acesta, toate datele de ieșire și de intrare trec prin serverul proxy. Acest lucru vă permite să vă modificați conexiunea, schimbându-vă adresa IP cu cea a serverului. Și dacă sunteți proprietarul proxy-ului, puteți rula firewall-uri și chiar limita accesul la conținut. 

Un al treilea mod este reprezentat de utilizarea browserului Tor. Acesta este sigur pentru utilizatorul mediu de internet. Are câteva avantaje și aplicații utile, dar și multe dezavantaje și vulnerabilități. În anumite privințe, Tor este mai puțin sigur decât VPN, dar utilizarea Tor cu VPN poate oferi anonimat și confidențialitate în navigarea pe internet.

Ultima metodă este utilizarea unui DNS. Acesta este un acronim pentru un sistem de nume de domeniu. Este ca o agendă telefonică pentru computere; atunci când le dai un nume (adresa site-ului), acestea folosesc DNS-ul pentru a căuta numărul de telefon (adresa IP a site-ului). Astfel computerele sunt capabile să ajungă la ele. Majoritatea oamenilor folosesc DNS-ul implicit furnizat de furnizorul lor de servicii de internet (ISP). Schimbarea DNS-ului dumneavoastră vă poate ajuta să depășiți cele mai elementare blocuri la nivel de ISP care sunt efectuate la nivelul DNS.Carantină obligatorie pentru două săptămâni. CNSU a adoptat Hotărârea

În concluzie, indiferent de aplicarea  oricărei  metode prezentate mai sus, esențial este să reținem că principalul scop este navigarea sigură  și utilizarea posibilităților de evitare a blocărilor geografice, indiferent de locația în care ne aflăm.