Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri High-Tech Plățile WhatsApp suspendate în Brazilia de Banca Centrală

Plățile WhatsApp suspendate în Brazilia de Banca Centrală

Un articol de: Irina Mina - 25 Iun 2020, 16:04
Plățile WhatsApp suspendate în Brazilia de Banca Centrală High-Tech

Banca Centrală a Braziliei a suspendat funcția de plată WhatsApp pe Facebook în țară, a doua cea mai mare piață a aplicației, cu peste 120 de milioane de utilizatori, la doar o săptămână după ce serviciul de mesagerie și-a anunțat lansarea.

 

Motivul suspendării plăților WhatsApp

 ALERTĂ ÎN ROMÂNIA! MARE ATENȚIE! HACKERII CER BANI ÎN NUMELE CELEBREI CÂNTĂREȚE, PE INTERNET. MULȚI ROMÂNI ȘI-AU LUAT ȚEAPĂ

Decizia băncii urmărește „păstrarea unui mediu concurențial adecvat, care să asigure funcționarea unui sistem de plăți care să fie schimbabil, rapid, sigur, transparent, deschis și ieftin”, a declarat autoritatea monetară într-un comunicat de pe site-ul său web. Autoritățile bancare au solicitat ca Mastercard Inc. și Visa Inc. să oprească activitățile de plată și transfer de bani prin intermediul aplicației, scrie Bloomberg.

Între timp, regulatorul antimonopol din Brazilia, cunoscut sub numele de Cade, a declarat miercuri că suspendă parteneriatul WhatsApp cu compania de plată electronică Cielo. Potrivit unei declarații de pe site-ul autorității de reglementare, vasta bază de date pentru utilizatori WhatsApp, cuplată cu cota mare de piață a plăților Cielo în ceea ce privește plățile ar putea dovedi o barieră prea mare pentru orice concurenți noi. Deoarece acordul nu a fost prezentat pentru evaluare, autoritățile de reglementare trebuiau să acționeze rapid pentru a evita problemele concurenței, se arată în declarație.

O suspendare fără a prezenta alte argumente este „o mișcare neobișnuită, extraordinară a băncii centrale, în special în acordurile de plăți și pe piața tehnologiei”, a declarat Tiago Severo Gomes, partener la Caputo, Bastos și Serra și specialist în fintechs și reglementări bancare.

Deciziile sunt un regres pentru Facebook, care a introdus sistemul de plăți WhatsApp în Brazilia la începutul acestei luni, după ce l-a testat în ultimii doi ani pe o mână de piețe, inclusiv India și Mexic. Plățile sunt un element cheie al planului WhatsApp pe termen lung de a oferi comerț în cadrul aplicației. Peste 5 milioane de comercianți din întreaga lume folosesc o versiune de business a aplicației de mesagerie, iar în țări precum India și Brazilia, WhatsApp servește ca principală sau unică prezență online pentru mulți comercianți de retail-mom.

„Scopul nostru este să oferim plăți digitale tuturor utilizatorilor WhatsApp din Brazilia folosind un model deschis și vom continua să colaborăm cu partenerii locali și Banca Centrală pentru a face acest lucru posibil”, a spus un purtător de cuvânt al WhatsApp.

„În plus, susținem proiectul PIX al Băncii Centrale privind plățile digitale și împreună cu partenerii noștri s-au angajat să colaboreze cu Banca Centrală pentru a integra sistemele noastre atunci când PIX devine disponibil”, a adăugat purtătorul de cuvânt, referindu-se la sistemul propus de Brazilia de plată instantanee.

Compania a fost surprinsă de decizia Băncii Centrale, iar cele două părți au fost în contact regulat în Run- până la lansarea plăților, a declarat o persoană familiară cu discuțiile, care au cerut să rămână anonimă.

Banca Centrală a Braziliei a declarat că suspendarea îi va permite să evalueze orice risc posibil pentru sistemul de plăți al țării și să stabilească dacă sistemul de plăți respectă regulile necesare. Pornirea serviciului fără unda verde a autorității de reglementare ar putea genera „daune ireparabile sistemului, în special ceea ce privește concurența, eficiența și confidențialitatea datelor”, au spus băncile, adăugând că Mastercard și Visa ar putea face față amenzilor dacă nu respectă.

 

 

Citeşte mai multe despre:   WhatsApp