Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri High-Tech Europa s-a trezit destul de târziu că a devenit o COLONIE DIGITALĂ a SUA: Site-urile de ştiri, în RĂZBOI DESCHIS cu giganţii Google şi Facebook. România ar putea juca un rol CRUCIAL în dispută

Europa s-a trezit destul de târziu că a devenit o COLONIE DIGITALĂ a SUA: Site-urile de ştiri, în RĂZBOI DESCHIS cu giganţii Google şi Facebook. România ar putea juca un rol CRUCIAL în dispută

Un articol de: B1.ro - 07 Dec 2018, 10:29
High-Tech

Google şi Facebook sunt contestate din nou. Producătorii europeni de conținut jurnalistic se într-un conflict deschis cu giganții internetului, în special cu cele două mari companii americane, care urmează să fie vizaţi direct de o nouă directivă europeană, de tip GDPR, menită să protejeze şi/sau chiar să plătească producătorii de conținut original.

Potrivit lui Dragoş Stanca, un expert specializat în media digitală, chiar în aceste zile la Bruxelles – posibil şi la Bucuresti, în curând - au loc întâlniri importante pentru tranşarea problemei. Propunerea de Directivă se află în ultimul stadiu al negocierilor, iar cei doi co-legislatori (Consiliul şi Parlamentul European) ar putea ajunge la o înţelegere până pe 13 decembrie.

REPEDE CLICK AICI: GATA, ADIO DĂNCILĂ! ARE LEGĂTURĂ CU UN MARE BOSS EUROPEAN!

Dacă însă decizia se va amâna, problema va "ateriza" în curtea României, în contextul în care ţara noastră va prelua presedinția Consiliului UE în ianuarie 2019.

Disputele cele mai aprinse vizează mai ales articolele 11 si 13 din propunerea de directivă.

REPEDE CLICK AICI: ELE SUNT FETELE DIN POLITICA ROMÂNEASCĂ CE AU APĂRUT ÎN IPOSTAZE EROTICE (GALERIE FOTO FIERBINTE)

Articolul 11 le-ar putea impune companiilor de internet (motoare căutare, rețele sociale, agregatoare) să plătească ziarele, producătorii de muzică și agențiile de presă pentru a putea posta "fragmente" ale muncii lor: spre exemplu, titluri, preview și text pe newsfeedul Facebook sau rezultate afişate de Google

REPEDE CLICK AICI: STUDENTELE AU PIERDUT LA POKER ȘI AU TREBUIT SĂ SE DEZBRACE COMPLET... DAR CE PORUNCI AU PRIMIT... (FOTO DE NEIMAGINAT)

Articolul 13 ar putea obliga platforme precum YouTube să fie responsabile pentru materiale protejate prin drepturi de autor, cerându-le să aibă acorduri cu toți titularii de drepturi, similar cu industriile de muzică si film. 

REPEDE CLICK AICI: STUDENTELE S-AU DEZBRĂCAT ȘI A ÎNCEPUT NEBUNIA... ALCOOLUL E DE VINĂ (GALERIE FOTO)

Prin urmare, problema ar deveni extrem de spinoasă pentru giganţii internetului: ei vor trebui să îşi asume şi responsabilitatea, inclusiv juridică, pentru ce se publică pe platformă, responsabilitatea urmând a fi şi a platformei, nu doar a utilizatorului.

La acest moment, marile companii concurează publisherii în mod direct: Facebook sau Google susţin că sunt "doar o platformă" când se publică un conținut discutabil sau furat, dar se comportă ca o companie media doar atunci când vine vorba de a încasa majoriatea banilor din publicitate.

REPEDE CLICK AICI: DANIELA S-A DEZBRĂCAT COMPLET LA 50 DE ANI... NICI ÎN VISELE TALE NU ÎȚI IMAGINAI CĂ ARATĂ AȘA... (POZE FIERBINȚI)

Publisherii grupați în mai multe asociații - printre care EMMA, ENPA, EPC sau NME -  încearcă acum să încline balanța de partea producătorilor de conţinut care vor să aibă dreptul de a fi tratați pentru materialele care decid că merită a fi protejate, la fel ca industria de film sau cea muzicală în raport cu giganții din tehnologie.

REPEDE CLICK AICI: TOȚI AU RĂMAS ÎNMĂRMURIȚI! S-AU PUBLICAT POZELE CU RALUCA BĂDULESCU DEZBRĂCATĂ COMPLET! E CEVA... (FOTO FĂRĂ PREJUDECĂȚI)

Publisherii au argumente solide: e cât se poate de evident că platformele globale beneficiază din plin de munca şi investițiile lor şi nu sunt deloc dispuse să împartă “prada” şi nici să împartă responsabilitatea juridică în cazul în care sunt probleme cu acel conținut.

REPEDE CLICK AICI: SCANDAL URIAȘ! AU APĂRUT POZELE CU LIDIA BUBLE GOALĂ PUȘCĂ LA DUȘ! RĂZVAN E DISPERAT! (GALERIE FOTO NECENZURATĂ)

Dar şi Google si Facebook au contraargumente: nu e vina lor că producătorii de ştiri n-au văzut pericolul venind, că nu au inovat suficient, că mai mult au “hrănit bestia” promovând la greu prezența social media şi folosind din plin infrastructura giganţilor internetului.

REPEDE CLICK AICI: STUDENTELE AU PIERDUT LA POKER, S-AU DEZBRĂCAT COMPLET ȘI... CE PORUNCI FĂRĂ PERDEA AU PRIMIT! (FOTO NECENZURAT)

În concluzie, se pare că Europa a realizat destul de târziu că a devenit o colonie digitală a Statelor Unite: marea majoritatea a banilor din veniturile online pleacă acum spre America.

Citeşte mai multe despre:   Europa,   Google,   Facebook,   SUA