Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri High-Tech Reprezentant ANCOM, despre amânarea licitației privind tehnologia 5G: “Nu există nici măcar un cadru legal privind prețurile pe care să le trecem în caietul de sarcini”

Reprezentant ANCOM, despre amânarea licitației privind tehnologia 5G: “Nu există nici măcar un cadru legal privind prețurile pe care să le trecem în caietul de sarcini”

Un articol de: George Forcoș - 31 Oct 2019, 13:50
Foto: sts.ro High-Tech

EXCLUSIV ONLINE // Licitația privind implemntarea tehnologiei 5G a fost amânată, deși trebuia să aibă loc până la sfârșitul acestui an, în condițiile în care pe lângă necesitatea de atranspune în legislație memorandumul semnat cu SUA, Guvernul nu a asigurat cadrul legal privind prețurile trecute în caietul de sarcini sau calendarul plăților, este de părere vicepreședintele ANCOM, Eduard Lovin.

„Operatorii vor trebui să realizeze planuri de investiții pentru multe miliarde de euro pentru o perioadă de 15-20 de ani și trebuie să aibă predictibilitate și o cunoaștere de la început a restricțiilor în privința echipamentelor pe care le vor putea introduce în rețelel dumnealor.

Nu este neaapărat o decizie a noastră, a ANCOM, potrivit căreia dorim să amânăm ceva. Noi constatăm un fapt și ținem să îl comunicăm transparent public. Am constatat că nu sunt întrunite condițiile legale necesare pentru a începe acest proces. Dincolo de necesitatea obligației de a transpune în legislație a memorandumului, dincolo de acel set de instrucțiuni de la Comisia Europeană privind securitatea rețelelor, nu există un cadru legal, o Hotărâre de Guvern privind prețurile pe care să le trecem în final în caietul de sarcini și calendarul plăților. Deci este o constatare a unui fapt.

Dincolo de acest aspect vreau să mai aduc aminte că noi rămânem în primul val de dezvoltare tehnologică. Suntem printre primele țări UE care am realizat o strategie privind 5G încă de la începutul anului care a fost asumată și de Guvern. În baza acestei strategii s-au făcut niște pași, România este în primele 5 state europene care au reușit să ofere servicii 5G comerciale.

Operatorii au deja o parte din benzile de frecvențe care sunt cele mai potrivite pentru serviciile 5G. Prin licitația de anul viitor se va compelta. Dincolo de primul val de servicii comerciale, deci cele 5 state din care România a făcut parte, la momentuld e față doar câteva țări europene au obținut licitații de completare a spectrului. Marea majoritate a statelor europene vor ține anul viitor”, a declarat vicepreședintele ANCOM, Eduard Lovin.

La rândul său, președintele ANCOM, Sorin Grindeanu, a ținut să precizeze că situația României nu este singulară în regiune.

Suntem într-o situație în care se mai află câteva țări europene, cum este cazul Poloniei. Avem această situație în care două Guverne au semnat împreună un memorandum. Nu ne putem face că nu există acest memorandum. Eu vreau să îl aplicăm.Cerința noastră este transpunerea acelui memorandum în legislația primară. Vrem să oferim toate informațiile în momentul în care s eorganizează această licitație nu la câteva luni după licitație”, a declarat Sorin Grindeanu.

Citeşte mai multe despre:   Sorin Grindeanu,   5G
 
Loading...