Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri High-Tech Smartphone-urile colectează date personale ale utilizatorilor la fiecare trei minute și monitorizează atent toate mișcările acestora

Smartphone-urile colectează date personale ale utilizatorilor la fiecare trei minute și monitorizează atent toate mișcările acestora

Un articol de: - 28 Mar 2015, 18:48
Smartphone-urile colectează date personale ale utilizatorilor la fiecare trei minute și monitorizează atent toate mișcările acestora Foto: digitalspy.co.uk High-Tech

Anumite aplicații pentru telefoanele mobile inteligente care folosesc sistemul de operare Android colectează date personale ale utilizatorilor, precum mișcările realizate de aceștia, la fiecare trei minute, potrivit unui studiu american, informeaza The Wall Street Journal.

 
Aplicatia Groupon, de exemplu, colectează coordonatele utilizatorilor de 1.062 de ori într-un interval de două săptămâni.

Aplicația Weather Channel solicită coordonatele de localizare a utilizatorului, în medie, de 2.000 de ori, adică o dată la fiecare 10 minute.
 
Potrivit unui studiu, majoritatea tilizatoprilor de telefoane inteligente nu știu că sunt atât de atent supravegheați.

Participantii la acest studiu primeau un mesaj în fiecare zi, denumit "privacy nudge" ("avertizare de confidențialitate"), care îi informa în legătură cu frecvența cu care anumite informații personale - precum localizarea, lista de contacte și istoricul conversațiilor - erau partajate.
 
"Cei mai mulți oameni nu au nicio idee despre ceea ce se întâmplă. Utilizatorii de telefoane inteligente, de fapt, nu dețin nicio posibilitate de a obține aceste date despre felul în care se comportă anumite aplicații. Însa studiul nostru a arătat că, atunci când oamenii au aceasta posibilitate, ei acționează foarte repede și își modifică setările de confidențialitate ale telefonului", a declarat Norman Sadeh, profesor la Institute for Software Research din cadrul School of Computer Science, autorul studiului.

Studiul a utilizat un program ("permission manager") pentru sistemul Android 4.3 denumit AppOps. Software-ul AppOps a fost eliminat din versiunile mai noi ale sistemului de operare Android.

Deși telefoanele iPhone dispun de un program de tip "privacy manager", acesta nu îi informează pe utilizatori în legatură cu frecvența cu care informațiile lor personale sunt utilizate de alte aplicații și nici scopul în care acestea sunt utilizate.

 

Citeşte mai multe despre:   smartphone,   iPhone