Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri High-Tech O sondă spaţială S-A PRĂBUŞIT pe Lună. Era prima misiune privată de acest gen (FOTO)

O sondă spaţială S-A PRĂBUŞIT pe Lună. Era prima misiune privată de acest gen (FOTO)

Un articol de: Ionescu Tudor - 12 Apr 2019, 09:58
Foto: Proba "Beresheet" (sursă: Twitter) High-Tech

O sondă spaţială israeliană s-a prăbuşit pe suprafaţa Lunii, joi, în timp ce încerca să aterizeze, relatează spaceflightnow.com.

"Am avut parte de un eşec în ceea ce priveşte naveta. Din nefericire nu am reuşit să aterizăm cu succes", a precizat Opher Doron, manager general în cadrul diviziei spaţiale a companiei Israel Aerospace Industries.

Potrivit lui Opher Doron, baza de la sol a pierdut pentru scurt timp contactul cu proba "Beresheet", iar când acesta a fost restabilit, datele indicau o cădere rapidă a probei către suprafaţa Lunii.

Foto: Camera de control a probei "Beresheet" (Sursă foto: Twitter / Israel To The Moon)

"Se pare că avem o problemă cu motorul. Resetăm nava să restabilim controlul motorului", indica Opher Doron cu doar câteva momente înainte de prăbuşire.

Sonda "Beresheet" şi-a început aterizarea când se afla la 25 de km de suprafaţa Lunii şi la 800 de km de destinaţie. Și dacă ar fi reuşit o aselenizare cu succes (aterizarea pe suprafaţa Lunii - n.r.), Israelul ar fi devenit a patra ţară care ar fi înregistrat o astfel de performanţă, după Statele Unite, Rusia şi China. Chiar şi-aşa Israelul și-a trecut numele în rândul unui număr foarte mic de țări care au reuşit să ajungă la Lună.

"Suntem a şaptea ţară care reuşeşte să orbiteze Luna, şi a patra care ajunge pe suprafaţa Lunii, şi este o realizare imense până acum", a adăugat Opher Doron.

"Beresheet" a fost construită în urma unei iniţiative private, cu costuri mici pentru o astfel de operaţiune, de doar 100 de milioane de dolari (din care 40 de milioane au fost obţinuţi din donaţia unui om de afaceri).

Foto: Camera de control a sondei "Beresheet" (sursă foto: Twitter / Israel To The Moon)

 
 
 
Loading...