Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri High-Tech SRI, avertisment pentru români în plină pandemie de COVID-19: Un virus informatic preia accesul la datele din aplicațiile bancare și poate extrage informații despre aplicațiile de mesagerie și poștă electronică (VIDEO)

SRI, avertisment pentru români în plină pandemie de COVID-19: Un virus informatic preia accesul la datele din aplicațiile bancare și poate extrage informații despre aplicațiile de mesagerie și poștă electronică (VIDEO)

Un articol de: Elena Stanciu - 25 Apr 2020, 13:44
SRI, avertisment pentru români în plină pandemie de COVID-19: Un virus informatic preia accesul la datele din aplicațiile bancare și poate extrage informații despre aplicațiile de mesagerie și poștă electronică (VIDEO) Foto: pixabay.com High-Tech

Infractorii cibernetici profită din plin de pandemia de coronavirus. Servicul Român de Informații (SRI) avertizează că hackerii au găsit o nouă metodă de a obține acces la conturile și corespondența cetățenilor. Este vorba despre o campanie de distribuire de malware care vizează furtul de credenţiale bancare de pe terminalele mobile ale utilizatorilor, se arată într-un comunicat de presă al SRI. Concret, hackerii transmit un SMS care conține sintagma „Detalii secrete! (COVID-19)”, iar odată accesat link-ul din mesaj, în telefon se va descărca un troian imposibil de detectat de sistemul de operare al dispozitivului mobil.

”Din punct de vedere tehnic, acțiunea ilicită are la bază distribuirea unui mesaj tip text care conţine o versiune nouă a troianului Cerberus Android Banker. Mesajul este redactat în limba română și invită utilizatorii să acceseze un link pentru descărcarea de informaţii privind SARS-CoV-2. Sintagma utilizată în conţinutul mesajului este «Detalii secrete! (COVID-19)». Link-ul iniţiază descărcarea unui fișier denumit File.apk care infectează cu respectivul troian dispozitivele mobile cu sisteme de operare Android, versiunile cuprinse între 4.0 și 10”, transmit reprezentanții Serviciului Român de Informații.

 

Virusul informatic oferă acces la date din aplicațiile bancare ale utilizatorilor

 

Astfel, troianul oferă acces la date din aplicațiile bancare ale utilizatorilor și poate extrage informații dspre aplicațiile de mesagerie și poștă electronică instalate pe telefonul vizat. Totodată, Cerberus Android Banker permite „colectarea și redirecționarea SMS-urilor și a poștei electronice, efectuarea sau redirecționarea de apeluri, colectarea listei de contacte și a istoricului apelurilor, precum și monitorizarea locației dispozitivului”.

În aceste condiții, reprezentanții SRI recomandă cetățenilor să își verifice conturile bancare pentru a descoperi astfel posibile situații în care acestea au fost accesate, iar în cazul în care au suspiciuni cu privire la infectarea telefoanelor mobile, utilizatorii sunt sfătuiți să reseteze dipozitivele prin revenirea la setările din fabrică.

 

SRI: Evitați accesarea link-urilor provenite din surse necunoscute 

 

”Preventiv, pentru a asigura securitatea dispozitivelor mobile, este recomandată evitarea accesării link-urilor sau a atașamentelor provenite din surse necunoscute”, se mai arată în comunicatul de presă al SRI.

 

Oficial FBI: Hackeri sprijiniți de guverne străine au accesat servere ale companiilor care fac cercetări cu privire la posibilele tratamente pentru COVID-19

 

Amintim, în acest context că, recent, un oficial din zona de securitate cibernetică a Biroului Federal de Investigații (FBI) din SUA a anunțat că hackeri ai unor guverne străine au pătruns în serverele companiilor din sectorul de cercetare a tratamentelor pentru COVID-19, informează Reuters.

„Cu siguranță am recunoscut o activitate și câteva intruziuni, în anumite instituții, în special în cele care s-au autoidentificat ca lucrând în zona de cercetare legată de COVID-19”, a declarat Tonya Ugoretz, director asistent adjunct în FBI, în cadrul unui atelier online găzduit de Institutul Aspen.

Fără a numi o țară anume, reprezentantul FBI a mai precizat că de multe ori, industria biofarmaceutică devine ținta hackerilor sprijiniți de state, iar acest lucru „cu siguranță se intensifică în timpul unei crize”. 

 

Peste 2,8 milioane de cazuri de COVID-19, la nivel mondial

 

Potrivit datelor disponibile în acest moment, la nivel mondial, numărul îmbolnăvirilor cu COVID-19 a depășit 2,8 milioane, dintre care peste 58.000 de pacienți se află în stare gravă. Bilanțul deceselor a ajuns la 197.859. Totodată, de la debutul pandemiei de COVID-19, peste 811.000 de persoane au fost declarate vindecate.

 

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

Citeşte mai multe despre:   SRI,   COVID-19,   coronavirus