Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri High-Tech Ministrul Comunicațiilor dă asigurări că tehnologia 5G va fi implementată în România din 2020 / Care sunt principalele controverse care îngreunează procesul

Ministrul Comunicațiilor dă asigurări că tehnologia 5G va fi implementată în România din 2020 / Care sunt principalele controverse care îngreunează procesul

Un articol de: Sebastian Pricop - 07 Oct 2019, 13:12
Foto: Alexandru Petrescu (sursă: Facebook) High-Tech

România va începe cu siguranță să implementeze tehnologia 5G din 2020, a arătat ministrul Comunicațiilor, Alexandru Petrescu. Acesta a subliniat că se așteaptă ca licitaţia pentru alocarea noilor frecvenţe să se finalizeze conform planului, adică până la finalul anului.

"Aşa cum a fost planificat de la sfârşitul anului trecut, începutul anului în curs, reglementatorul adică autoritatea care are responsabilitatea în ceea ce priveşte parcursul licitaţiei pentru alocare frecvenţelor de 5G (Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii - ANCOM, n.r.) a demarat deja procesul de consultare publică chiar pe site-ul instituţiei. Parcursul este în desfăşurare conform planului pe care noi ni l-am asumat şi aşteptăm ca, până la sfârşitul acestui an, această licitaţie să se finalizeze. În anul 2020, cu siguranţă vom începe implementarea tehnologiei 5G la nivelul României şi astfel ne putem situa în plutonul primelor ţări europene care implementează această tehnologie. Deja, licitaţia în sine s-a desfăşurat sau este în curs de desfăşurare într-un număr de ţări ca Germania, Italia, Austria, Ungaria. Deci, este important să menţinem acest parcurs, astfel încât să rămânem printre primele ţări care vor adopta tehnologia 5G - un punct de cotitură. 5G va fi fundamentul pentru adopţia de noi tehnologii şi vorbim de Internetul Lucrurilor (Internet of Things, n.r.), Inteligenţa Artificială şi ne dorim ca România să rămână în plutonul ţărilor fruntaşe care vor avea la îndemăna fiecărui utilizator o nouă tehnologie", a afirmat Alexandru Petrescu la conferinţa anuală pe teme de securitate cibernetică, organizată, în aceste zile, la Palatul Parlamentului, de Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), conform Agerpres.

Cu o săptămână înainte, vicepreşedintele ANCOM, Eduard Lovin, arăta, întrebat de procedura de licitație, că este respectat calendarul asumat de către reglementator, însă este nevoie de Hotărârea de Guvern care include preţurile de plecare, act normativ care ar trebui "să iasă în câteva zile, maxim o săptămână".

ANCOM a anunţat, pe data de 7 iunie 2019, că procedura de licitaţie pentru acordarea resurselor de spectru disponibil în benzile desemnate pentru implementarea tehnologiei de noua generaţie 5G urmează să fie finalizată până pe data de 31 octombrie, iar licenţele de utilizare vor fi acordate până la finalul anului. 

Huawei și controversele privind implementarea noii tehnologii

România a transmis deja către Comisia Europeană un document cu privire la principalele riscuri, vulnerabilități și amenințări în domeniul securității cibernetice a rețelelor 5G, în contextul discuțiilor legate de producătorul de echipamente Huawei, a precizat, pentru B1.ro, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), într-un comunicat transmis vineri.
Huawei nu ar trebui să fie inclusă între firmele care participă la licitația privind dezvoltarea tehnologiei 5G.

Pe 20 august, Klaus Iohannis a semnat un "Memorandum de Înțelegere" cu partea americană privind tehnologia 5G, preşedintele exprimându-şi şi dorinţă ca la licitaţie să vină şi firme americane.

Memorandumul semnat cu partea americană stabileşte o serie de criterii pe care companiile participante la licitaţia din toamnă ar trebui să le respecte. Aceste criterii ar trebui să fie "compatibile cu statul de drept" şi să fie "transparente", două aspecte la care China nu excelează.

Criteriile sunt:

Dacă furnizorul este, în lipsa pârghiilor juridice, sub controlul guvernului unui alt stat;

Dacă furnizorul are o structură a acționariatului transparentă;

Dacă furnizorul are o istorie de comportament corporatist etic și este supus unui regim juridic care impune practici corporative transparente.
 

Citeşte mai multe despre:   Huawei ,   Alexandru Petrescu,   ANCOM
 
 
Loading...