Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri High-Tech Tratatul ACTA, respins definitiv de Parlamentul European. UE nu mai poate ratifica controversatul acord internaţional

Tratatul ACTA, respins definitiv de Parlamentul European. UE nu mai poate ratifica controversatul acord internaţional

Un articol de: - 04 Iul 2012, 14:47
Tratatul ACTA, respins definitiv de Parlamentul European. UE nu mai poate ratifica controversatul acord internaţional High-Tech

Parlamentul European (PE) a respins, miercuri, în mod definitiv tratatul ACTA. Prin această decizie este anulată posibilitatea ca Uniunea Europeană (UE) să ratifice controversatul acord internaţional care, în opinia criticilor săi, ameninţă libertăţile individuale, în special cele legate de Internet, relatează AFP.

Textul a fost respins de Parlamentul European cu 478 la 39 de voturi, iar 165 de eurodeputaţi s-au abţinut. Astfel PE a dezavuat Comisia Europeană (CE), care dorea semnarea acestui text pentru apărarea intereselor economice ale firmelor victime ale pirateriei şi contrafacerii.

Acordul comercial de combatere a contrafacerii (ACTA) a primit, spre finele lunii iunie, un vot negativ în Comisia de comert internațional a Parlamentului European, după ce, cu câteva săptămâni înainte, Comisia pentru libertăţi civile, Comisia pentru industrie, cercetare şi energie şi Comisia pentru afaceri juridice ale Parlamentului European s-au pronunţat, de asemenea, prin vot împotriva ACTA.

Pentru a intra în vigoare, acordul ar fi trebuit aprobat de Parlamentul European şi parlamentele naţionale din cele 22 de ţări membre UE semnatare ale tratatului.

Negociat între Uniunea Europeană şi 22 dintre cei 27 de membri, Statele Unite, Japonia, Canada, Noua Zeelandă, Australia, Singapore, Coreea de Sud, Maroc, Mexic şi Elveţia, ACTA urmărea să lupte împotriva contrafacerii în sens larg, a medicamentelor şi a altor mărfuri, mergând până la descărcarea ilegală de materiale de pe Internet.

Mai multe state europene și-au retras deja sprijinul pentru acest proiect, în urma protestelor cetățenilor UE. Polonia, Cehia, Bulgaria și Lituania au anunțat că nu mai vor să semneze în favoarea tratatului

Ce este ACTA?

ACTA, acronimul de la Anti-Counterfeiting Trade Agreement, este un acord plurilateral al cărui principal scop este stabilirea unor standarde internaționale pentru protejarea proprietății intelectuale. Prin acest tratat se dorește stabilirea unui cadru legal pentru combaterea contrafacerii bunurilor și a infrigement-ului privind drepturile de autor.

Dar aceleași prevederi ale ACTA vin și cu măsuri extrem de controversate pentru îndeplinirea acestor obiective, măsuri demne de un sistem totalitar: este vorba despre monitorizarea calculatoarelor și a telefoanelor mobile ale tututor celor care utilizează internetul.

Persoanele fizice obișnuite vor putea fi verificate fără drept de apel, pentru a afla dacă împărtășesc materiale cu licență. Aici intră inclusiv supravegherea conversațiilor de pe Yahoo Messenger și de pe e-mail.

Citeşte mai multe despre:   Parlamentul European