Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri High-Tech Tratatul ACTA se întoarce sub o altă denumire: CETA

Tratatul ACTA se întoarce sub o altă denumire: CETA

Un articol de: - 11 Iul 2012, 12:18
Tratatul ACTA se întoarce sub o altă denumire: CETA Foto: Valimix.ro High-Tech
În ciuda faptului că Parlamentul European a respins, miercurea trecută, în mod definitiv tratatul ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), unele dintre cele mai controversate clauze ale sale, inclusiv măsurile penale, au apărut într-o copie a tratatului denumit Canada-EU Trade Agreement (CETA).

Activiștii pentru ”drepturile digitale” ale oamenilor se tem că acest capitol privind proprietatea intelectuală din CETA reprezintă dovada unei strategii a Comisiei Europene prin care încearcă să treacă prin Parlament controversatele clauze, scrie Wired.com. Dacă se va întâmpla asta, Comisia ar putea argumenta că tratatul ACTA nu mai poate fi contestat în baza acelorași motive pentru care a fost respins.

Comisarul european Karel De Gucht a spus deja, imediat după respingerea ACTA de săptămâna trecută, că problema e departe de a se fi terminat. ”Prin respingerea ACTA nu dispare nevoia de protejare pe întregul glob a proprietății intelectuale, baza economiei Europei”, a spus comisarul european.

Tratatul ACTA respins definitiv, săptămâna trecută, de Parlamentul European

Parlamentul European (PE) a respins, miercuri, în mod definitiv tratatul ACTA. Prin această decizie era anulată posibilitatea ca Uniunea Europeană (UE) să ratifice controversatul acord internaţional care, în opinia criticilor săi, ameninţă libertăţile individuale, în special cele legate de Internet.

Textul a fost respins de Parlamentul European cu 478 la 39 de voturi, iar 165 de eurodeputaţi s-au abţinut. Astfel PE a dezavuat Comisia Europeană (CE), care dorea semnarea acestui text pentru apărarea intereselor economice ale firmelor victime ale pirateriei şi contrafacerii.

Ce este ACTA?

ACTA, acronimul de la Anti-Counterfeiting Trade Agreement, este un acord plurilateral al cărui principal scop este stabilirea unor standarde internaționale pentru protejarea proprietății intelectuale. Prin acest tratat se dorește stabilirea unui cadru legal pentru combaterea contrafacerii bunurilor și a infrigement-ului privind drepturile de autor.

Dar aceleași prevederi ale ACTA vin și cu măsuri extrem de controversate pentru îndeplinirea acestor obiective, măsuri demne de un sistem totalitar: este vorba despre monitorizarea calculatoarelor și a telefoanelor mobile ale tututor celor care utilizează internetul.

Persoanele fizice obișnuite vor putea fi verificate fără drept de apel, pentru a afla dacă împărtășesc materiale cu licență. Aici intră inclusiv supravegherea conversațiilor de pe Yahoo Messenger și de pe e-mail. Printre măsurile care ar putea fi luate în cazul celor depistați că încalcă prevederile tratatului se numără amendarea ”infractorului” sau chiar condamnarea sa la închisoare.