Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri High-Tech Un savant român SPARGE CODUL vieţii: Ce este TEORIA CONSTRUCTALĂ pe baza căreia se pot face PREDICŢII la care nici Nostradamus nu ar fi visat! (FOTO)

Un savant român SPARGE CODUL vieţii: Ce este TEORIA CONSTRUCTALĂ pe baza căreia se pot face PREDICŢII la care nici Nostradamus nu ar fi visat! (FOTO)

Un articol de: B1.ro - 17 Dec 2018, 10:56
High-Tech

A părăsit România în anii ’60, iar pentru descoperirile sale ştiinţifice anul acesta a i-a fost decernată o medalie care îl pune alături de Nikola Tesla, Marie Curie, Thomas Edison, Albert Einstein, sau, mai recent, Stephen Hawking.

Gălăţeanul Adrian Bejan (70 ani) e fizician și a intrat în topul celor mai mari 100 de oameni de știință pentru că în 1996 a dezvoltat o teorie în biologie care descrie practic un „tipar“ după care actionează natura în evoluția ei.

Corpusul descoperirilor sale, structurate în Teoria Constructală prezintă tiparele de evoluţie a vieţii şi creaţiei. Surprinzător, există similitudini în modul cum cresc ramurile unui copac sau nervurile frunzelor, cum se împarte un fir de apă, cum lovește un fulger, cum se dezvoltă irigația sanguină sau cum se extinde o așezare omenească, privită de sus.

Teoria spune că orice organism viu trebuie să aibă libertatea să se dezvolte pe cât mai multe canale, pentru a avea acces la mai multă resursă. Cu cât e mai liber să se ramifice, va evolua și va fi mai mult decât este. Conform părintelui teoriei, această “curgere” nu trebuie oprită, indiferent unde are loc, pentru că va crea anomalii și va perturba sistemul în jur.

Același tipar, spune Adrian Bejan, îl găsim și în modul în care sunt împrăștiate cunoștințele, știința sau religia, pornind de la dascălul de la catedră, către discipolii săi, care, la rândul lor, vor deveni profesori și îi vor învața pe alții.

Descoperirea este cu atât mai uimitoare cu cât Adrian Bejan este profesor în termodinamică și nu biolog, iar despre Teoria Constructală au apărut cărți traduse în câteva sute de limbi și se predă în facultățile de inginerie de peste tot, chiar și în România. Teoria a fost promovată și în documentare de știință celebre în toată lumea, anunţă Ştirile ProTV.

 Teoria Constructală are multe aplicații practice în prezent, de la carcase de ventilator pentru calculatoare și până la modul în care este afișată organigrama într-o instituție.

În prezent, fizicianul român predă la facultate și un curs de predicții, pe baza Teoriei Constructale, în care explică tinerilor că în următorii 1.000 de ani toată omenirea va vorbi o singură limbă. Tot pe baza teoriei, Adrian Bejan a prezis în 2012 unei televiziuni din Asia că Donald Trump va câștigă alegerile...

În mai, anul acesta, lui Adrian Bejan i-a fost acordată celebra medalie „Benjamin Franklin”, care de-a lungul timpului a fost decernată de institutul cu același nume unor oameni de geniu ai planetei.

Citeşte mai multe despre:   Adrian Bejan ,   teoria constructală
 
 
 
Loading...