Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri High-Tech Uniunea Europeană a aprobat preluarea de către Facebook a serviciului de mesagerie WhatsApp

Uniunea Europeană a aprobat preluarea de către Facebook a serviciului de mesagerie WhatsApp

Un articol de: - 03 Oct 2014, 16:32
Uniunea Europeană a aprobat preluarea de către Facebook a serviciului de mesagerie WhatsApp Foto: wsj.com High-Tech

Uniunea Europeană a aprobat necondiţionat preluarea de către Facebook a serviciului de mesagerie WhatsApp pentru 19 miliarde de dolari, tranzacţia putând să fie încheiată în orice moment, în ciuda opoziţiei companiilor din industria telecomunicaţiilor din Europa, relatează The Wall Street Journal.

Comisia Europeană, autoritatea antitrust din Europa, a decis că Facebook Messenger şi WhatsApp, aplicaţiile de mesagerie pentru smartphone-uri ale celor două companii, nu sunt concurenţi apropiaţi, astfel că utilizatorii vor avea în continuare "o gamă de opţiuni" din care să aleagă şi în urma tranzacţiei.

"Am analizat cu atenţie propunerea de achiziţie şi am ajuns la concluzia că tranzacţia nu va duce la împiedicarea competiţiei pe aceată piaţă dinamică şi în ascensiune", a declarat Joaquín Almunia, comisarul antitrust.

Operatorii din telecomunicaţii din Europa au făcut lobby împotriva acestei tranzacţii, avertizând că preluarea WhatsApp de către Facebook ar putea oferi celor două companii un control sporit asupra pieţei şi asupra datelor despre utilizatori.

Cu toate acestea, Comisia Europeană a decis că acest control asupra datelor consumatorilor nu va afecta competiţia de pe piaţa publicităţii din mediul online, iar că pronunţarea asupa îngrijorărilor legate de confidenţialitatea respectivelor informaţii despre utilizatori nu intră în competenţa sa.

Investigaţia condusă de UE în acest caz a fost percepută drept un test pentru modul în care legislaţia europeană din domeniul concurenţei va fi aplicată în cazul social media, decizia venind pe fondul creşterii îngrijorării legate de puterea pe care companiile americane din tehnologie au căpătat-o în Europa.

În luna aprilie, autoritatea antitrust din SUA a aprobat tranzacţia.

În mai, Facebook a cerut Comisiei Europene să verifice dacă preluarea de către companie a serviciului de mesagerie WhatsApp respectă reglementările antitrust.

Preluarea WhatsApp de către Facebook pentru 19 miliarde de dolari, anunţată în februarie, este cea mai mare achiziţie a unui start-up în ultimii ani, cu mult peste tranzacţia de 1 miliard de dolari prin care Facebook a preluat Instagram în 2012 sau achiziţia pentru 8,5 miliarde de dolari a Skype de către Microsoft.

Citeşte mai multe despre:   Uniunea Europeana,   Facebook