Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri High-Tech Valul de atacuri cibernetice continuă. Care sunt CONSECINȚELE și SOLUȚIILE în opinia experților

Valul de atacuri cibernetice continuă. Care sunt CONSECINȚELE și SOLUȚIILE în opinia experților

Un articol de: -
High-Tech

Masivul atac cibernetic, care a afectat sute de mii de sisteme informatice în toată lumea, la sfârşitul săptămânii trecute, nu a fost urmat de o replică şi mai puternică, aşa cum se temeau specialiştii. Cu toate acestea, virusul de tipul ”ransomware” WannaCry a continuat să afecteze şi luni instituţii, inclusiv din România, atingând, practic, vârful atacului. Experţii spun însă că valul de atacuri putea avea consecinţe mult mai grave dacă hackerii nu doreau doar bani, relatează Adevărul într-o analiză privind consecințele fenomenului care a afectat zeci de țări de pe mapamond. 

Din cauza atacului cibernetic, Institutul Naţional de Statistică (INS) a întârziat, luni, publicarea unor date economice aşteptate de analiştii economici. Tot luni, a fost afectat şi Spitalul Judeţean din Bacău. Hackerii au blocat toate fişierele create la data de 5 mai. Din fericire, toate informaţiile medicale existau şi alte baze de date şi au putut fi astfel recuperate. Atacul a paralizat şi activitatea uzinei Renault-Dacia de la Mioveni. Situaţia este însă acum sub control, iar activitatea în uzină a fost reluată luni.

Procurorii DIICOT au anunţat, luni, că s-au autosesizat în acest caz şi au deschis un dosar penal privind infracţiuni de accesare ilegală a unui sistem informatic, alterarea integrităţii datelor informatice şi perturbarea funcţionării sistemelor informatice. Procurorii aşteaptă să primească informaţii de la SRI pe această temă, dar şi ca instituţiile afectate să depună plângeri penale. Până acum, 300 de adrese IP publice din România au realizat conexiuni către un domeniu web asociat campaniei ransomware WannaCry, potrivit datelor de la Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO).

Specialiştii atrag atenţia că acţiunea de atacuri cibernetice WannaCry, care se răspândeşte rapid şi blochează datele utilizatorilor, apoi solicită recompensă, reprezintă doar începutul unei campanii similare de amploare.

„Vulnerabilitatea rămâne în continuare foarte mare. E posibil ca virusul să fie împachetat în altceva. Dacă atacatorii n-ar fi trimis mesajele de răscumpărare şi puneau un «tool» de spionaj, nimeni poate nu şi-ar fi dat seama că este atacat. Deci, consecinţele ar fi putut fi mult mai grave. Este un caz fericit, oarecum. Toată lumea a înţeles, există un «worm» care se propagă, a înţeles mecanismul prin care se propagă”, a explicat, pentru ”Adevărul”, Liviu Arsene, expert Bitdefender.  Potrivit acestuia, cel puţin în România, este dificil de făcut o evaluare a pagubelor.

Expertul explică şi cum trebuie să ne ferim de atacul cibernetic. „Sunt trei paşi importanţi. Primul, instalaţi un antivirus performant, pentru că nu toate sistemele de securitate detectează acest tip de malware. Al doilea, faceţi actualizările la zi pentru sistemele de operare şi aplicaţii, iar al treilea, faceţi un backup de date”.

Şi directorul Europol, Rob Wainwright,  avertizează că atacul cibernetic fără precedent este doar începutul, iar numărul victimelor va creşte, pe măsură ce „oamenii îşi vor deschide calculatorul”. Compania Microsoft a reacţionat şi ea, arătând că atacul cibernetic ar trebui să fie tratat de guvernele din toată lumea ca un semnal de trezire la realitate.

 Şeful departamentului juridic al Microsoft, Brad Smith, a criticat dur modul în care guvernele stochează informaţii despre vulnerabilităţile de securitate descoperite în sistemele lor informatice.

Serviciul Român de Informaţii organizează în perioada 15-17 mai un exerciţiu de securitate cibernetică, pentru a vedea cum răspund instituţiile de stat şi private la un atac cibernetic.

 

Citeşte mai multe despre:   atac cibernetic,   INS
 
 
 
Loading...