Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Lumea lui Banciu Radu Banciu: „Din ianuarie 2021, gata cu lăfăitul, nu mai merge la muncă în Marea Britanie nimeni din UE fără acordul lor” (VIDEO)

Radu Banciu: „Din ianuarie 2021, gata cu lăfăitul, nu mai merge la muncă în Marea Britanie nimeni din UE fără acordul lor” (VIDEO)

Un articol de: Vladimir Ionescu - 20 Mai 2020, 00:25
Radu Banciu: „Din ianuarie 2021, gata cu lăfăitul, nu mai merge la muncă în Marea Britanie nimeni din UE fără acordul lor” (VIDEO) Lumea lui Banciu

Radu Banciu le-a reamintit românilor din Marea Britanie, în ediția de marți seară a emisiunii „Lumea lui Banciu”, că niciun cetățean UE nu va mai putea merge la muncă în Regat fără acordul autorităților britanice, din ianuarie 2021, astfel că actualele condiții și proceduri ar putea să expire odată cu finalul anului.

„Se pare că britanicii merg înainte și din ianuarie 2021 – sigur, adăugăm noi, care suntem un pic mai isteți decât britanicii, dacă va mai exista un ianuarie 2021 – gata cu lăfăitul, nu mai merge la muncă în Marea Britanie nimeni din UE fără acordul lor. Până la sfârșitul anului, condițiile rămân aceleași. De atunci vor fi cele pe care, sigur, le-am mai discutat. Trebuia să vă înscrieți, să faceți tot felul de demersuri birocratice. Dacă nu, rămâneți cu dinaintea goală”, a declarat Radu Banciu, în direct pe B1 TV.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.


 

Președintele Iohannis, încrezător cu privire la dorința reciprocă de a proteja drepturile cetățenilor europeni și britanici

 

În noiembrie 2019, când încă nu se știa cu siguranță dacă Marea Britanie vă părăsi UE cu un acord de tranziție sau nu, președintele Klaus Iohannis sublinia că „există o dorință reciprocă de a proteja drepturile cetățenilor în bilateral”.  

„Am constatat că există o dorinţă reciprocă de a proteja drepturile cetăţenilor în bilateral şi, în acest sens, nu am nicio emoţie că vom ajunge foarte rapid la un acord convenabil şi care va proteja bine pe românii din Marea Britanie. Şi într-o situaţie, şi într-alta românii vor fi protejaţi. Vor exista acorduri bilaterale sau acordul mare pe Brexit şi nu văd niciun motiv de îngrijorare. Prefer de departe un Brexit cu acord, dar noi, România, suntem bine pregătiţi şi pentru cealaltă variantă”, a adăugat Klaus Iohannis.

La rândul său, Charles Michel, actual președinte al Consiliului European, sublinia că protejarea drepturilor cetăţenilor europeni după Brexit este o prioritate. 

„Am încredere că va fi posibil şi este esenţial să ajungem la un acord pentru a garanta diversele drepturi pentru cetăţenii europeni şi de a asigura, de asemenea, drepturile cetăţenilor Marii Britanii în restul ţărilor europene", a completat viitorul preşedinte al Consiliului European.
 

Brexitul s-a produs în 31 ianuarie 2020. Ce urmează pentru în relația dintre Marea Britanie și UE

 

Totuși, în 31 ianuarie 2020, Marea Britanie părăsea Uniunea Europeană, cu un Acord de retragere ratificat de ambele părți, ce a intrat în vigoare încă din 1 februarie. Înțelegerea prevede o perioadă de tranziție până la 31 decembrie, în care britanicii și europenii trebuie să negocieze relațiile viitoare, dar calculele de pe hârtie au fost ușor date peste cap de realitatea din teren, pentru că pandemia de COVID-19 și efectele sale au trecut pe plan secund alte evenimente – cel puțin la nivel de mesaj public.

În orice caz, potrivit MAE, pe perioada de tranziție, Regatul Unit va respecta, în continuare, acquis-ul european, inclusiv Politica comercială a UE. În același timp, pe durata perioadei de tranziție, Regatul Unit nu va participa la mecanismul decizional și nu va mai fi reprezentată în instituțiile UE, dar va păstra toate drepturile și obligațiile ce revin unui stat membru.

Citeşte mai multe despre:   Radu Banciu,   Lumea lui Banciu