Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Lumea lui Banciu Radu Banciu: Dispariția Regelui Mihai e un moment istoric. În ultimii 50 de ani, România nu s-a mai despărțit de niciun alt personaj de asemenea calibru (VIDEO)

Radu Banciu: Dispariția Regelui Mihai e un moment istoric. În ultimii 50 de ani, România nu s-a mai despărțit de niciun alt personaj de asemenea calibru (VIDEO)

Un articol de: - 05 Dec 2017, 23:40
Radu Banciu: Dispariția Regelui Mihai e un moment istoric. În ultimii 50 de ani, România nu s-a mai despărțit de niciun alt personaj de asemenea calibru (VIDEO) Lumea lui Banciu

Radu Banciu a vorbit în ediția de marți a emisiuniiLumea lui Banciudespre moartea Regelui Mihai.

”Moartea Majestății Sale Regele Mihai, la 96 de ani, în Elveția, pune capăt acestei istorii neîncheiate între poporul român și monarhia sa, o istorie pe care noi am parcurs-o așa, coborând din tren cumva. Nu am fost niciodată în timp cu ea, pentru că toți cei care aveam la Revoluție 20-25 de ani nu cunoșteam practic cine este Regele Mihai.

În 1990, când Regele era huiduit în România și în piețele din România, ni se spunea că e un boșorog de care națiunea română nu mai are nevoie, pentru că ne trebuie spirite fine, oameni dinamici, comuniști care veneau direct de la topor sau de la menghină și care să ne conducă. Și am văzut că au și reușit. Ne-au condus desăvârșit în această perioadă...

Radu Banciu: Dispariția Regelui Mihai e un moment istoric. În ultimii 50 de ani, România nu s-a mai despărțit de niciun alt personaj de asemenea calibru

Ni se spunea atunci că republica este net superioară monarhiei. Ce eroare și asta! Sigur că noi nu suntem monarhiști și nu puteam fi, pentru că ne-a fost interzis acest lucru din școală. N-am învățat un rând despre monarhia română, despre Ferdinand, Carol, Regele Mihai, nici măcar la facultate. Asta era o istorie secretă ținută în catastife. Deci noi n-am avut acces la astfel de date.

Și în 1990 ne-am trezit că vor niște boșorogi să ne invadeze țara și am dat, sigur, crezare republicii. Azi, dacă stăm și ne uităm, vedem că peste tot republica a eșuat. Nu pentru că ar fi secolul regilor, nu mai e timpul pentru monarhii. Nu mai e niciun stat în Europa unde tehnic un rege să conducă. 

La noi trei morți erau de neratat: moartea Regelui Mihai, moartea Reginei Elisabeta a II-a și a lui Iliescu. Ne-am trezit cu cea mai plauzibilă dintre ele.

E un moment istoric pentru România, deoarece noi, de când suntem pe această planetă, n-am mai trăit un asemenea moment. România nu s-a despărțit în toată perioada asta, să zicem de 50 de ani, de niciun alt personaj de acest calibru. Asta e bine de notat din capul locului! Suntem într-o situație pe care n-am mai văzut decât la alții. O femeie din Argeș a găsit 10.000 de lei într-o parcare și a crezut că poate să-i păstreze. După patru zile cineva i-a bătut la ușă

Românii sigur că nu sunt afectați, pentru că noi ne-am obișnuit să trăim fără rege, în absența monarhiei, nu știm cum era gustul ei”, a afirmat Radu Banciu.

Citeşte mai multe despre:   Radu Banciu,   Lumea lui Banciu,   Regele Mihai