Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Lumea lui Banciu Radu Banciu: Cer scuze față de ratații guvernelor Dragnea, dar în Franța pensiile mici se învârt în jur de 2.000 euro, bani impozitați. Macron a recunoscut că revolta acestor oameni e profundă și justă (VIDEO)

Radu Banciu: Cer scuze față de ratații guvernelor Dragnea, dar în Franța pensiile mici se învârt în jur de 2.000 euro, bani impozitați. Macron a recunoscut că revolta acestor oameni e profundă și justă (VIDEO)

Un articol de: B1.ro - 11 Dec 2018, 00:01
Radu Banciu: Cer scuze față de ratații guvernelor Dragnea, dar în Franța pensiile mici se învârt în jur de 2.000 euro,  bani impozitați. Macron a recunoscut că revolta acestor oameni e profundă și justă (VIDEO) Lumea lui Banciu

Președintele Emmanuel Macron a decretat ”starea de urgență economică și socială” în Franța, după patru weekenduri de proteste ale ”vestelor galbene”.

Situația din Franța a fost comentată și de Radu Banciu, în ediția de luni seară a emisiunii Lumea lui Banciu.

”În această seară, Emmanuel Macron s-a adresat națiunii, printr-un discurs înregistrat. El a spus că declară starea de urgență din punct de vedere economic și social. E o premieră în a V-a Republică să spună așa ceva! Un discurs bazat pe un pas înapoi făcut de președintele Franței. Reacțiile nu sunt pozitive, deoarece oamenii de rând aveau atâtea nemulțumiri, că în câteva minute de discurs nu puteai da timpul înapoi. Oamenii erau deja montați pe Facebook și s-a făcut apel la un al cincilea weekend de manifestații de amploare. 

Discursul a oferit, totuși, niște măsuri tari pe hârtie. Nu s-a mai întâmplat în Franța! De exemplu, creșterea salariului minim brut pe economie cu 100 euro pentru cei care câștigă salariul minim în Franța, adică 1.450 euro brut. Circa două milioane de oameni sunt în această situație. Dar nici Macron, nici presa franceză nu au precizat că e vorba de 100 de euro brut. E foarte important! Asta înseamnă 70 de euro în mână... Niciodată în Franța acest salariu nu a crescut cu mai mult de 23 de euro deodată. 70 de euro înseamnă foarte mult pentru talpa țării. 
Pe de altă parte nu poți să faci o revoluție fiscală, administrativă sau socială, mărind salariul cu 70 de euro. Sigur noi, ca români, ca cârcotași, ca analiști europeni, n-am putut să nu zâmbim aducându-ne aminte de acei 100 de lei pe care Nicolae Ceaușescu îi vântura din Comitetul Central națiunii, atunci când zarurile erau deja aruncate. 

Vă spuneam că sunt două milioane de francezi care câștigă salariul minim brut pe economie. Mai e și categoria de pensionari, undeva la două-trei milioane, care nu depășesc 2.000 euro pe lună. Aici îmi cer scuze față de ratații guvernelor Dragnea, dar în Franța pensia se învârte în jur de 2.000 euro. Cu 2.000 de euro nu poți să supraviețuiești în Hexagon decât la limita absolută. Atenție, sunt și pensionari care câștigă 6-7.000 de euro! Dar și pensiile acestea de 2.000 de euro erau impozitate. Macron a recunoscut azi că revolta acestor oameni e profundă și justă”, a afirmat Radu Banciu.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

Citeşte mai multe despre:   Radu Banciu,   Lumea lui Banciu,   Franta\,   Emmanuel Macron